open-navfaktor-logo
search
Ugroženi pacijenti
Problem (ne)nadležnosti: Ko kontroliše promet medicinskog kisika u RS-u
Agencija za lijekove BiH i entitetska uprava za inspekcijske poslove RS-a su se oglasile kao nenadležne za nadzor i kontrolu prometa kisika koji se koristi u zdravstvenim ustanovama u RS-u, što ovu oblast ostavlja u svojevrsnom pravnom vakuumu, te ugrožava sigurnost korisnika zdravstvenih usluga - navodi Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH).
09.11.2021. u 12:05
get url
text

Kako se ističe u saopćenju, nakon što je Transparency International Bosne i Hercegovine tražio od Agencije za lijekove BiH da pokrene inspekcijski nadzor jer su pojedine zdravstvene ustanove nabavljale kisik od dobavljača koji nemaju potvrdu za promet lijekovima, stigao je odgovor da su za ovu oblast nadležne entitetske inspekcije, te da je Agencija proslijedila dokazne materijale Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i entitetskoj pravi za inspekcijske poslove RS-a.

TIBiH navodi da je izvršen inspekcijski nadzor u domovima zdravlja u Zenici, Živinicama i Čeliću te u Općoj bolnici u Sanskom Mostu u vezi sa nabavkom medicinskih gasova za zdravstvene ustanove.

- Tom prilikom je, kako je federalni zdravstveni inspektorat obavijestio TI BiH, utvrđeno kako su zdravstvene ustanove u Sanskom Mostu i Zenici nabavljale kisik od veleprometnika koji ne posjeduje dozvolu za promet Agencije za lijekove BiH, te je zabranjeno dalje korištenje i nabavka kisika od tih dobavljača. Entitetska uprava za inspekcijske poslove RS-a je pak odgovorila kako su predmet vratili Agenciji, tvrdeći da je upravo ovaj organ nadležan za nadzor i potencijalno povlačenje spornog proizvoda sa tržišta. Nakon ovakvog tumačenja entitetskog inspektorata, Agencija za lijekove BiH se ponovo proglasila nenadležnom donoseći akt u kom se ponavlja stav da su za inspekciju i kontrolu sigurnosti proizvoda na tržištu BiH, kao i nadzor nad radom zdravstvenih ustanova na teritoriji svakog entiteta nadležne isključivo odgovarajuće entitetske inspekcije - dodaje se u saopćenju TIBiH.

Transparency International Bosne i Hercegovine saopćava da u dopisu iz Agencije podsjećaju da je zdravstveni inspektor entitetske uprave za inspekcijske poslove RS-a u avgustu ove godine obavio inspekcijski nadzor u JZU Bolnica Trebinje.

Tom prilikom su, kako se navodi, potvrđena saznanja do kojih je došao TI BiH da je ova ustanova nabavljala kisik od "Kompanije Milojević Gilje – Gas" koja nema dozvolu za lijekove Agencije, te da je taj kisik korišten u medicinske svrhe. Upravo je ovaj slučaj, kažu iz TIBiH, i bio pokretač afere koja je u javnosti dobila naziv "Kisik", a koja je otvorila pitanje ispravnosti kisika koji se koristi za liječenje u zdravstvenim ustanovama širom BiH.

- Entitetski inspektorat je, odgovarajući na oglašavanje o nenadležnosti Agencije odbacio iznesene tvrdnje  ponavljajući da je primjena Zakona o nadzoru nad tržištem BiH i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima isključiva nadležnost Agencije za lijekove BiH. Štaviše, iz entitetske uprave za inspekcijske poslove RS-a navode da su sve mjere po pitanju povlačenja nekog proizvoda iz upotrebe u zdravstvenim ustanovama 'u nadležnosti inspektora Agencije' kojima, po mišljenju Inspektorata RS-a stoje na raspolaganju više nego jasna i nedvosmislena zakonska ovlaštenja - navode iz TIBiH.

Iz svega ovoga, kako ističu, proizilazi da su se oba organa koja bi mogla da obavljaju inspekcijski nadzor upotrebe kisika u zdravstvenim ustanovama na teritoriji RS-a proglasila nenadležnim. Osim što ovakav pravni vakuum proces proizvodnje, prometa i upotrebe medicinskog kisika ostavlja bez kontrole, ova situacija otežava rad zdravstvenih ustanova, te dovodi u opasnost zdravlje pacijenata kojima je medicinski kisik posljednji lijek u borbi protiv bolesti izazvane virusom COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.