open-navfaktor-logo
search
Čekajući na granici
Problem prijevoza robe i putnika iz BiH u Evropsku uniju rješava digitalni Covid-certifikat
Probleme koji imaju prijevoznici robe i putnika zbog epidemioloških mjera pandemije koronavirusa može se riješiti samo izdavanjem jedinstvenog digitalnog Covid-certifikata za vakcinisane građane u Bosni i Hercegovini, da bi se pristupilo evropskom sistemu, poruka je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.
11.12.2021. u 08:10
get url
text
Kamioni na granici EU
Kamioni na granici EU

Nove epidemiološke mjere Švicarske, prema kojima svi koji ulaze u tu zemlju moraju imati negativan PCR test na koronavirus, utječu na kašnjenje isporuka robe, ali i manji broj putnika što će, kako kažu prijevoznici, samo povećati njihove gubitke koji se gomilaju od početka pandemije.

Novim pravilima u Švicarskoj predviđeno je da se, osim negativnog testa pri ulasku, putnici moraju i drugi put testirati nakon četiri do sedam dana ukoliko ostaju u toj zemlji.

Zijad Sinanović, sekretar Udruženje međunarodnih i međuentiteskih cestovnih prijevoznika pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, ističe da su se davno obraćali nadležnima u državi BiH da se uvede digitalni certifikat u skladu sa standardima Evropske unije.

- Očito je da nas nije niko čuo i država BiH ništa nije uradila na izradi digitalnog certifikata u skladu sa standardima EU-a, a sada ispaštaju svi oni koji su dobili validne vakcine i imaju problem u cijeloj Evropskoj uniji. Svaka država EU-a traži digitalni certifikat, a naši građani to nemaju. Oni ne priznaju certifikate koji su izdali kantoni ili entiteti, samo zbog toga što nismo priključeni na standarde EU-a i to je ključni problem – ističe Sinanović.

Drugi problem su, dodaje naš sagovornik, različite epidemiološke mjere koje svaka država u Evropskoj uniji određuje samostalno.

- Nije jedini problem sa epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju u Švicarskoj jer svaka država u EU sa pojavom novih varijanti koronavirusa dodatno pogoršava ionako tešku situaciju prijevoznika u BiH. Na vrijeme smo informisali prijevoznike roba da je Švicarska uvela obavezu posjedovanja digitalnog certifikata. Prijevoznici prolaze nekako granice sa potvrdama da su vakcinisani koje imaju isprintane na papiru i prevedene na engleski jezik. Međutim, uvijek postoji mogućnost da vam neka država ne prizna certifikat na papiru – kaže Sinanović.

Problem dugog zadržavanja na granicama i robe i putnika iz BiH postojao je i prije uvođenja spomenutih epidemioloških mjera, a sada se još više usložnjava. Sve će to otežati i vanjskotrgovinsku razmjenu robe između BiH i ostalih zemalja, zbog čega će najviše biti pogođeni privreda, prijevoznici, a na kraju i građani, smatra Sinanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.