open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
"Problematična" komisija Parlamenta FBiH ponovo otkazana, opozicija nije došla, u pozadini i dalje slučaj Vukoja
Sjednica Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ni danas nije održana u Sarajevu, potvrdio je za Faktor Belmin Zukan (SDP), predsjednik Komisije.
04.01.2024. u 12:20
get url
text
Belmin Zukan
Belmin Zukan

- Kolege iz opozicije se nisu pojavile, tako da nismo imali kvoruma i sjednica nije održana - rekao nam je Zukan.

Odranije je poznat stav članova Komisije koji dolaze iz opozicionih stranaka, a to je da sa dnevnog reda Komisije Zukan skine tačku Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika o radu Zastupničkog doma kojim se otvara put vlasti da za sudiju Ustavnog suda BiH imenuje Marina Vukoju bliskog HDZ-u.

Da bi se neki zakon, nacrt ili propis razmatrao na sjednici Zastupničkog doma FBiH, potrebno je prethodno da o njima svoje mišljenje da Zakonodavno-pravna komisija.

VEZANI TEKST - Gratz zatražio izuzimanje izmjena Poslovnika sa dnevnog reda sutrašnje sjednice Zastupničkog doma FBiH

Zukana smo upitali postoji li rješenju za trenutnu situaciju.

- Ja sam, kao što znate, uputio informaciju rukovodstvu Parlamenta FBiH i predsjednicima svih klubova, faktički Kolegiju, da mi ne možemo održavati sjednice. Evo na dnevnom redu ćemo vrlo vjerovatno u ovom mjesecu morati razmatrati privremeno finansiranje Federacije BiH koje također ne možemo razmatrati bez Zakonodavno-pravne komisije. Očekujem do kraja ove sedmice da ćemo imati zakazanu sjednicu Zastupničkog doma na kojoj ćemo ovo pitanje staviti na sto i razgovarati - govori nam Zukan.

Osvrnuo se na pitanje kakav je njegov stav kada je riječ o zahtjevu članova Komisije koji dolaze iz opozicija, tačnije o skidanju tačke o Poslovniku sa dnevnog reda.

VEZANI TEKST - Čavalić: Razdvojiti izmjene Poslovnika od zakona važnih za građane na Zakonodavno-pravnoj komisiji

- Moj stav je da moramo doći na sjednicu i usvojiti dnevni red. Dakle, na samoj sjednici razgovaramo na početku da nešto stavimo ili maknemo sa dnevnog reda. A ja ću vas napomenuti da se konstantno u medijima priča da oni žele da se nešto makne sa dnevnog reda, a onda pred svaku sjednicu dobijam e-mailove u kojima oni pravdaju odsustvo jer su preuzeli neke druge obaveze, bez da dođu na sjednicu i kažu "nama je ovo sporno, želimo da se nešto makne sa dnevnog reda".

Ja ovo tumačim kao nerad, a ne kao politički cilj. Ja ne određujem dnevni red, predlažem ga, a Komisija usvaja ili ne usvaja dnevni red - rekao nam je Zukan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.