open-navfaktor-logo
search
Partneri u vlasti
Problemi između SNSD-a i "Trojke"; Konaković: Pokušali su proigrati dogovor, zato nije bilo sjednice Vijeća ministara
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jučer je odgođena zbog problema između ministara iz SNSD-a i "Trojke".
28.04.2023. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - Dolaze na sjednicu u četvrtak: Ministri iz RS-a traže ruski gas, Helez nabavku američkih helikoptera

Na dnevnom redu sjednice trebali su biti sporazumi u vezi s projektima izgradnje dva gasovoda i to Nova istočna interkonekcija, prema Srbiji, te Južna interkonekcija, prema Hrvatskoj. Za dnevni red bili su predloženi i zakon o vanjskim poslovima, izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću...

Međutim, kako je danas kazao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP), partneri iz RS-a su pokušali proigrati dogovor o tačkama dnevnog reda i projektima.

Konaković je rekao da se Istočna interkonekcija radila na nivou entiteta i da je sada vraćaju u institucije BiH, u Vijeće ministara BiH usklađuju s bh. zakonodavstvom i idu s nivoa države u razgovore sa Srbijom o implementaciji projekta.

- Bio zahtjev, i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) je tu bio korektan, da u ekspertnim grupama budu ljudi sa svih strana da ne pogriješimo, da iskoristimo Interkonekciju da pružimo još jedan krak ka Gradačcu, da razgovaramo o ventilu u Brčkom. Dobili smo priču koju smo tražili. Insistirali smo da ide Južna interkonekcija jer je prije bilo otpora iz RS-a. Dogovorili smo da ide materijal o kvaliteti goriva koji podržava Energetska zajednica. Ali s naše strane bili su zahtjevi da podrže što dugo nisu podržali, Zakon o VSTV-u, o vanjskim poslovima, o međunarodnim sporazumima, nabavku helikoptera – dodao je Konaković.

Istakao je da su imali dogovor da će tako i biti, a onda je jučer na kolegiju rečeno da iz SNSD-a to neće podržati.

- Kolega Zoran Tegeltija (SNSD), zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH, jučer je na kolegiju Vijeća ministara rekao Zukanu Helezu (SDP), zamjeniku predsjedavajuće i ministru odbrane BiH, da oni neće podržati ove zakone o kojim smo razgovarali i sa Miloradom Dodikom (liderom SNSD-a) – naglasio je Konaković.

Kazao je da to nije saradnja i da ne pristaju na takve vrste ucjena, te da ih još jednom pozivaju da se nastave dogovarati.

- Ovo je prvi put da su pokušali proigrati naš dogovor. Zato nije bilo sjednice Vijeća ministara BiH – rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.