open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Problemi u Bosanskoj krajini: Vodostaji rijeka u porastu, objekti zaplavljeni, prijete klizišta
Obilne padavine u protekla dva dana prouzrokovale su probleme sa poplavama u skoro svim općinama i gradovima u Bosanskoj krajini, a naročito u Bihaću i u Bosanskoj Dubici.
11.12.2022. u 08:09
get url
text

Zbog naglog povećanja vodostaja bujičnih voda u općini Bosanska Dubica proglašena je vanredna situacija u mjestima Svetinja i Draksenić. Ekipe su cijelu noć i jutros na terenu.

Voda se povukla dvadesetak centimetara, ali je i dalje oko 50 domaćinstava, uglavnom pomoćnih objekata, zaplavljeno, rekao je za RTRS Đuro Trubarac šef Civilne zaštite Bosanska Dubica i dodao da nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi, osim stoke.

U selu Klekovac tri ogromna klizišta prijete pucanju nasipa. Oko 100 ljudi punilo je vreće ali je problem, kaže Trubarac, što je teren nepristupačan.

Na području Prijedora poplavljeno je 20 kuća, a zaplavljeno oko 200, izjavio je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora. Najteže je, ističe, u naselju Vrbice i Topolik iako se u tim naseljima voda povlači.

Tokom noći nije bilo zahtjeva za nove evakuacije.

Iz kabineta premijera RS-a Radovana Viškovića je najavljeno da će Vlada RS-a sutra odobriti interventna sredstva Prijedoru i Bosanskoj Dubici za sanaciju nastalih šteta.

VEZANI TEKST - Ekipe provele noć na terenu: U Sanskom Mostu proglašena vanredna situacija

Rijeka Sana je prešla kotu redovne odbrane od poplava.

Do plavljenja je jučer došlo u bihaćkim naseljima Orašac, Kulen Vakuf,Gata, Turija, Čavkići, Ribić, Ripač, Mali Lug, Zlopoljac, Lohovo, Račić...

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite rečeno je kako je došlo do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, te da su sve nadležne službe već na terenu.

U Meteo stanici Grada Bihaća u posljednja 24 sata evidentirano je 97 litara po metru kvadratnom padavina. To je gotovo mjesečni izmjereni prosjek u Bihaću (125 litara po metru kvadratnom).

Vodostaj rijeke Une u središtu Bihaća već je nadmašio kritičnu tačku od jednog metra i jučer je dosegao nivo od 144 cm, te je i dalje u porastu.

Na području USK jučer su aktivirana i određena klizišta, dok je ogroman porast vodostaja rijeke Une zaprijetio i privremenom prekidu saobraćaja na putnom pravcu Bosanska Otoka – Bužim.

Federalni hidrometeorološki zavod inače izdao je narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina na području USK u periodu od 10. do 12. decembra.

Prema jutrošnjem izvještaju iz BiHAMK-a, zaostale vode na kolovozu ovoga jutra mjestimično ima na dionicama u sjeverozapadnim krajevima, zbog čega se saobraća sporije.

Posebno se izdvajaju putni pravci Bosanska Otoka-Bužim-Velika Kladuša i Bihać-Bosanska Krupa, kao i putevi na području Bosanske Gradiške, Prijedora i Bosanske Dubice.

Zbog zapriječenog drveta privremeno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila na magistralnom putu Bosanski Novi - Prijedor u Bosanskom Novom. U toku dana se očekuje završetak radova na normalizaciji saobraćaja.

Raskvašenog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Glamoč-Mlinište.

Na ostalim putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno mokrom kolovozu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.