open-navfaktor-logo
search
Uvezivanje staža
Prodaja atraktivnog zemljišta: Oko 800 bivših radnika Konjuha Živinice spremno ići na proteste u Tuzlu
Ukoliko parcela u centru Živinica od tri dunuma bude prodata za 660 hiljada maraka, oko 800 bivših radnika abrike namještaja Konjuh u stečaju doći će na proteste pred Kantonalni porezni ured u Tuzli.
03.11.2022. u 07:54
get url
text

Radi se o parceli koja je prostornim planom Živinica namijenjena za gradnju zgrade Policijske uprave Živinice, a upravo 660 hiljada KM iznosi ponuda koju je Poreznoj upravi dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona, na osnovu procjene vještaka kojeg su angažirali.

Snižavanje cijene

- Kantonalni porezni ured u Tuzli dao je saglasnost na ponudu MUP-a od 660 hiljada. Cijena je 30 posto niža od one za koju je zemljište ponuđeno na posljednjoj licitiaciji. To je novac koji treba biti upotrijebljen za uvezivanje staža 800 radnika i taj novac, gotovo 300 hiljada KM, mogao bi biti ključan da se svima isplate zaostali doprinosi - kaže Mujo Gavranović, nekadašnji predsjednik Sindikata radnika Konjuha i član Odbora povjerilaca firme koja je u stečaju.

Cijena spomenutog zemljišta na posljednjoj licitaciji, koja nije uspjela, iznosila je više od 950 hiljada KM. Početna procjena vrijednosti zemljišta, koju je uradio vještak po nalogu suda kada je otvoren stečaj u Konjuhu, iznosila je nešto više od 1.080.000 KM, ali je ona postupno spuštana, nakon neuspjelih licitacija.

- U Odboru povjerilaca od šest članova, tri su predstavnici radnika i mi to nećemo dozvoliti. To kroz Odbor povjerilaca neće proći, ali ako se nađe neki način, mi ćemo ići u proteste jer smatramo da ovo što se radi nije zakonito. To su naše pare, one idu na račun Porezne, ali su namijenjene za naš staž - ističe Gavranović.

MUP TK nije učestvovao na posljednjoj licitaciji jer je već tada imao procjenu vještaka koja je znatno niža od određene cijene, pa su sačekali kraj tog postupka i onda direktno poslali ponudu.

Stav MUP-a TK

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović kaže da je ovo ministarstvio poslalo ponudu te da ima nezvaničnu informaciju da je Kantonalni porezni ured Tuzla dao saglasnost.

- Na toj parceli namijenjenoj za Policijsku upravu nalaze se i neki objekti. Sudski vještak kojeg je angažirao MUP te objekte nije tretirao kao vrijednost, nego kao trošak jer se oni moraju rušiti, a uzgred budi rečeno, objekti su nelegalni. Naša je ponuda od 660 hiljada KM napravljena na osnovu tog vještačenja - pojašnjava Mehanović.

On ističe da je u prostornom planu Živinica na tom zemljištu već ucrtana zgrada Policijske uprave i tu se ništa drugo ne smije graditi.

- Upravo zbog prostornog plana koji je napravljen kada je otvoren stečaj, a u međuvremenu promijenjen, nova cijena je zbog namjene zemljišta niža u odnosu na početno vještačenje. Tu se nalaze objekti koji sada nisu u prostorno-planskoj dokumentaciji - kaže Mehanović.

Konačna odluka je na Odboru povjerilaca, koji će odlučiti da li će prihvatiti odluku Kantonalnog poreznog ureda da se odrekne dijela prihoda, koji bi išao u državnu kasu putem isplate zaostalih doprinosa za radnike. Radnici najavljuju do u tome neće učestvovati te da to neće zakonski dozvoliti, a kao posljednju mjeru najavljuju proteste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.