open-navfaktor-logo
search
Slaba dinamika
Produžuje se rok za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici informaciju Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine o zaključku Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
27.11.2023. u 16:09
get url
text

Kako je saopćeno, na sjednici je prihvaćen prijedlog ovog nadzornog tijela da se za dvije godine produži provedba starteškog cilja I. Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi "Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH sve do kraja 2023. godine". 

Tako bi krajnji rok provedbe bio produžen do kraja 2025. godine.

- U Informaciji se navodi kako dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihova rješavanja u postavljenom roku do kraja ove godine. Istovremeno se podsjeća kako je mandat Nadzornog tijela započeo dvije i pol godine nakon usvajanja revidiranog strateškog dokumenta, odnosno u godini isteka roka važenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Ministarstvo pravde će pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti odgovarajuću odluku za produženje roka provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja 2025. godine - navedeno je u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.