open-navfaktor-logo
search
Potrebne izmjene zakona
Prof. dr. Bečić govori o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, koji su benefiti za pacijente
Mnoge evropske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Hrvatske regulirale su upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a isto to uradila je i Sjeverna Makedonija.
10.11.2022. u 21:53
get url
text

Iako je upotreba kanabisa u medicini česta tema, u Bosni i Hercegovini još nije regulirana upotreba preparata na bazi ove biljke, bez obzira na mnoge inicijative i zaključke različitih radnih grupa u vezi s njihovim korištenje u liječenju određenih oboljenja.

Iskustva ljekara i bolesnika

Prema riječima prof. dr. Fahira Bečića, dekana Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, brojne naučne studije, ali i praktična primjena proizvoda koji u sebi sadrže ekstrakt i ulje kanabisa, tetrahidrokanabinol (THC), kanabiole i kanabidiole pokazali su da on ne liječi trenutno, ali značajno pomaže u rješavanju nekih simptoma ili smanjenju epileptičnih napada kod djece.

- Mi smo nedavno na fakultetu održali naučni simpozij, pod nazivom "Medicinski kanabis - dokazi i kontroverze", kojem je prisustvovao i prof. dr. David Neubauer, pedijatar iz Ljubljane, koji nam je jasno predstavio kako primjena proizvoda od kanabisa pomaže djeci koja imaju epileptične napade u smislu da su oni smanjeni. Efikasnost kanabisa značajna je i kod nekih osoba koje imaju multipla sklerozu, koji imaju neke neuroporemećaje. Ulje kanabisa sadrži i odgovarajuće elemente koji mogu djelovati neuromodulatorno, a također sadrži i proizvode koji mogu utjecati na određeni endokanabinoidni sistem, koji je prisutan u našem organizmu, i preko kojeg mogu djelovati na receptore za bol i smanjiti ga. Simpoziju je prisustvovala osoba koja je iznijela i svoja iskustva. Kazala je da ima karcinom kojeg prate nesnosni bolovi, ali je, kako je ispričala, zahvaljujući proizvodima od kanabisa prije svega ostala živa, a poboljšan joj je i kvalitet života u smislu da više nema patnji i bolova - objašnjava Bečić.

I dok se na reguliranje i legalizaciju proizvoda od kanabisa čeka godinama, oni su itekako prisutni na tržištu u našoj zemlji.

- Ne želim ulaziti u sferu da li je to regularno ili nije, ali svako ko ima neki zdravstveni problem, normalno je da ga želi riješiti. Iz tog razloga naši pacijenti nastoje doći do takvih proizvoda. Ono što je naš cilj jeste da to vratimo u regulatorne okvire. Nećemo stati na ovome, sačekat ćemo, znamo šta znači država, regulativa i kakva je moć onih koji donose odluke. Pokušat ćemo i svojim naučnim, stručnim radom ubijediti one koji donose odluke da je to za naše pacijente i društvo jako važno. Ono što želim naglasiti jeste da mi ne promoviramo legalizaciju, to rade neki drugi segmenti našeg društva. Govorimo o reguliranju, donošenju i izmjeni odgovarajućih propisa, zakona i akata - ističe Bečić.

Kaže kako se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne protivi upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u slučajevima gdje je to opravdano, ali traži da se upotreba tih proizvoda stavi u zakonske regulatorne okvire.

- WHO je podržala sve zemlje koje su reguliranje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe izvršile na zakonom propisan način. Oni su protiv zloupotrebe svakog lijeka, pa time i proizvoda od kanabisa - naglašava Bečić.

Reguliranjem stavljanja proizvoda od kanabisa u promet smanjilo bi se i crno tržište koje je, kako kaže dekan, itekako izraženo.

- Njemačka je izračunala da će reguliranjem upotrebe proizvoda koji sadrže kanabis njihova ekonomija biti bogatija za oko četiri milijarde eura. S tog aspekta i za BiH je bolje da, kroz ovakve simpozije i iskustva društava koja su uređenija od nas, ubrza proces reguliranja upotrebe tih proizvoda. Samim tim našim regulatornim tijelima i zdravstvenim radnicima bit će jednostavnije, a najveće benefite imat će pacijenti koji će znati gdje će moći preuzeti proizvod i biti pod određenim medicinskim nadzorom dok ga koriste - pojašnjava Bečić.

Smanjila bi se i cijena

Jedna od izmjena zakonske regulative podrazumijeva i izmjenu određenih članova Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

- Kada se to uradi, imat ćemo otvoren put da možemo mijenjati i neke druge akte u zakonskoj regulativi i legislativi. To bi značajno pojednostavilo proces. Materijali su spremni, čekamo na formiranje vlasti kada bi se trebali nadati i njihovoj saglasnosti za izmjenom određenih zakona. Smatram da će oni koji o tome budu odlučivali imati valjane informacije zasnovane na medicini i farmaciji koje su opet zasnovane na dokazima odgovarajućih naučnih studija i iskustava - navodi Bečić.

Stavljanjem upotrebe proizvoda od kanabisa u zakonske okvire smanjila bi se, kaže Bečić, i njihova cijena koja je sada izuzetno visoka.

- Pacijentima će proizvodi biti dostupniji, puno jeftiniji, ali i sigurnji za upotrebu jer ćemo moći pratiti i pozitivne i eventualne negativne efekte na pacijente. Tvrdim da bismo tek tada imali čiste proizvode, čiste supstance, u što sada nisam siguran. Naša visokoškolska ustanova ima mogućnost da provjeri svaki certifikat koji se izdaje, ali to trenutno našim pacijentima nije omogućeno. Kad vam nešto treba, vi to nastojite na sve moguće načine riješiti i nemate uvijek mogućnost uvida u sadržaj onoga što koristite, kao što se i često ne izda certifikat za mnoge proizvode. Hoću da kažem da trenutno nisam siguran da naši pacijenti koji koriste proizvode od kanabisa imaju mogućnost provjere - da li je ta supstanca u odgovarajućoj dozi sadržana, da li proizvod sadrži veću ili manju dozu potrebne supstance. To je dodatan rizik za onoga koji to koristi. Reguliranjem mi bismo tačno znali šta je pacijent uzeo, koju dozu i pratili bismo cijeli taj proces - zaključio je Bečić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.