open-navfaktor-logo
search
Direktorica KCUS-a
Prof. dr. Izetbegović: Četiri specijalizacije su malo za ustanovu koja nosi najveći teret liječenja u KS
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Haris Vranić, finansirat će 71 specijalizaciju u 2023. za javne zdravstvene ustanove čiji je osnivač / suosnivač KS, a prije desetak dana potpisani su i ugovori sa direktorima ustanova.
27.09.2023. u 18:44
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvo zdravstva KS u potpunosti finansira 71 specijalizaciju, u Općoj bolnici 26, u KCUS-u četiri

Mnogi bi rekli hvale vrijedan poduhvat resornog ministarstva u vremenu kada se zdravstvo u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Kantonu Sarajevo, suočava sa brojnim problemima, a jedan od najvažnijih je nedostatak medicinskog kadra, ponajviše ljekara specijalista.

Međutim, kada se bolje pogleda kako su te specijalizacije podijeljene, a dodijeljene su tako da je, primjera radi, JU Dom zdravlja KS pripala 31, Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 26, dok su Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji, dodijeljene svega četiri specijalizacije, onda se s pravom svi oni koji imaju barem malo znanja o tome, kako funkcionira zdravstveni sistem u KS i BiH, pitaju - ko je, na osnovu kojih kriterija i čime se vodio onaj ko je na ovakav način napravio raspodjelu specijalizacija!?

Menadžment KCUS-a do sada je u više navrata upozoravao da "Vlada KS i ministar Vranić godinama ignoriraju zahtjeve te zdravstvene ustanove kada je riječ o upošljavanju kadra za koji, kako su isticali, postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS".

O broju dodijeljenih specijalizacija te višegodišnjem moratoriju na zapošljavanje, razgovarali smo sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS-a.

VEZANI TEKST - Vlast u KS opstruira zapošljavanje u KCUS; Izetbegović: Hoće li pričati da mi tjeramo mlade ili će priznati da oni to čine?

Kako je moguće da su KCUS-u, kao najvećoj zdravstvenoj ustanovi u državi, dodijeljene četiri specijalizacije koliko i Zavodu za javno zdravstvo KS, dok je primjera radi, Općoj bolnici i JU Dom zdravlja KS, i za nekoliko puta više taj broj uvećan?

- Ministarstvo zdravstva KS na čelu sa ministrom Harisom Vranićem, u kontinuitetu diskriminira KCUS, a time i bolesnike koji bi trebalo da dobiju uslugu u KCUS-u. I ovaj posljednji primjer od samo četiri dodijeljene specijalizacije za KCUS dokaz je navedenog.

Šta će KCUS sa ove četiri specijalizacije "riješiti"?

- Samo četiri specijalizacije neće riješiti ništa. Malo je to za ustanovu koja nosi najveći teret liječenja u KS, a pruža usluge i bolesnicima suosnivačkih kantona.

Menadžment KCUS-a do sada je u nekoliko navrata isticao kako je ovaj zdravstveni centar godinama izložen diskriminaciji kada je riječ o zapošljavanju kadra. Zašto?

- Nepravedni moratorij ili bolje rečeno diskriminatorski odnos koji je Vlada KS na čelu sa bivšim premijerom Edinom Fortom i trenutnim ministrom Vranićem, uvela i provodila prema KCUS-u, je očigledan. Nama su uveli zabranu da uposlimo nedostajući kadar dok su u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", JU Dom zdravlja KS i razne zavode upošljavali bez konkursa i bez sistematizovanih radnih mjesta, tj. protivzakonitim postupcima zaposlili su ogroman broj ljudi u navedene ustanove. Čitava javnost je tome svjedočila u proteklim godinama.

Vi ste kao generalna direktorica KCUS-a, u Skupštini KS, gdje ste zastupnica, do sada u više navrata postavljali pitanje - zašto se ne ukine nepravedno postavljeni moratorij na zapošljavanje, koji važi samo za KCUS, kako bi se mogli zaposliti mladi ljekari? Na jednoj od sjednica Skupštine u maju ove godine naveli ste, kako je u 2022. i 2023. godini upućeno 14 zahjeva i šest urgencija za prijem u radni odnos 27 mladih specijalizanata. Uglavnom su Vas ignorirali...

VEZANI TEKST - Izetbegović o zapošljavanju 27 mladih ljekara: U njih su uloženi milioni, ostali su zahvaljujući vještinama Uprave KCUS-a

- Dok su provodili taj svoj moratorij samo prema KCUS-u, veliki broj uposlenika KCUS-a otišao je u penziju, na bolovanje, a mnogi su i preminuli. Novac za njihove plaće postojao je u ZZOKS, ali je direktor Zavoda Muamer Kosovac, diplomirani kriminalist, pratio one koji su ga postavili i odmah oduzimao novac od KCUS-a, tj. nismo bili u mogućnosti dati posao nekome ko bi došao na tako oslobođeno radno mjesto. Ulagali smo ogromne napore da pružimo bolesnicima potrebne usluge sa smanjenim brojem kadra. Za primjer navodim da dnevno u Centralnom laboratoriju KCUS-a imamo oko 350 bolesnika samo za vađenje krvi, u toku 24 sata uradimo više od 60 MRI i oko 130 CT dijagnostičkih pretraga.

Također, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS gotovo 100 posto bolesnika vozi u Kliniku urgentne medicine (KUM) KCUS-a, za šta je dovoljno pročitati medijske portale na kojima se uvijek navodi "povrijeđeni su prevezeni u KUM KCUS-a". U KUM-u KCUS se u okviru 24 sata zbrine oko 150 bolesnika. Mi ne zaslužujemo diskriminatorski odnos od Vlade KS. Odgovorno tvrdim da je KCUS najbolja zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.