open-navfaktor-logo
search
Pitali smo imunologa
Prof. dr. Karamehić objasnio koliko traje imunitet nakon vakcinacije protiv COVID-19
Vakcina je jedini efikasan način koji će zaustaviti pandemiju koronavirusa. No, ono što sve zanima jeste – da li imunološki sistem ljudskog tijela, podstaknut vakcinom, može pružiti trajnu zaštitu!?
13.01.2021. u 07:19
get url
text

Farmaceutske firme u prethodnom periodu objavile su kolika je učinkovitost njihovih vakcina. Tako su Pfizer i BioNTech iznijeli da je njihova vakcina efikasna u čak 95 posto slučajeva.

Odlične rezultate u zaštiti od SARS-CoV-2 ima i vakcina protiv COVID-19 biotehnološke kompanije Moderna, koja je uspješna u 94,5 posto slučajeva.

Nešto slabiju zaštitu od oko 70 posto, ali i dalje vrlo dobru, daje vakcina na kojoj su radili Univerzitet Oxford i švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca.

Ali ono što sve zanima jeste, jednom kada osoba dobije vakcinu, koliko ljudsko tijelo zadržava zaštitu, je li to nekoliko mjeseci, godinu ili trajno?

Iz Moderne stiže informacija da njihova vakcina daje zaštitu najmanje godinu, prenosi Reuters.

Prema riječima prof. dr. Jasenka Karamehića, imunologa, kako bi se dao valjan odgovor, nakon vakcinacije potrebno je da prođe određeno vrijeme.

- Možemo govoriti samo za period od 12 narednih mjeseci jer je neozbiljno nagađati šta će se dogoditi u narednih dvije, pet ili deset godina. Možemo govoriti samo o periodu koliko traje pandemija, a to je godina. Mi ćemo vremenom saznavati kod koga su se i koliko dugo zadržala antitijela - kaže Karamehić.

Navodi kako su naučna ispitivanja pokazala da se nakon vakcinacije stvara zaštita, te da je ona kod većine ispitanih individualna.

- Postoje valjani naučni dokazi da zaštita nakon vakcinacije traje od sedam do 12 mjedeci, odnosno koliko praktično traje i pandemija. Da li će ona biti duža, to ćemo saznavati u hodu, odnosno kako vrijeme bude odmicalo – objašnjava imunolog.

U slučaju da nijedna vakcina ne da trajnu zaštitu, na pitanje, znači li to da ćemo se svake godine, kao i protiv sezonske gripe morati vakcinisati i protiv COVID-19, Karamehić odgovara da postoji i ta mogućnost.

- Ukoliko u budućnosti nijedna vakcina ne da trajni imunitet ili on ne bude dostatan, onda ćemo se protiv SARS-CoV-2 morati revakcinisati. Da li će to biti svake godine, svake dvije, tri ili četiri, o tome je još rano govoriti – istakao je Karamehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.