open-navfaktor-logo
search
O poništavanju zvanja
Prof. dr. Sebija Izetbegović: Ovo je politički obračun čiji su inicijatori bivši funkcioneri SDA
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnica u Skupštini KS prof. dr. Sebija Izetbegović oglasila se povodom odluke Senata UNSA kojom joj se poništava akademsko zvanje magistra.
06.03.2023. u 18:48
get url
text

VEZANI TEKST - Škrijelj saopćio odluku Senata: Prof. dr. Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka
 

- Jedan broj učesnika sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je danas vanredno sazvana i održana, obavijestio me je da je Senat donio odluku kojom je usvojena Analiza Komisije koja je vršila provjeru vjerodostojnosti isprava u vezi sa mojim postdiplomskim studijem. Ovom odlukom Senat je ovlastio Rektora da poništi upis u Matičnu knjigu magistranata koji je izvršen pod rednim brojem 437. na ime Izetbegović dr. Sebije, koja je dana 19.03.1998. godine odbranila magistarski rad na temu: "Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu". Odlukom je, također, zadužena Stručna služba Univerziteta u Sarajevu da oglasi ništavim predmetni upis. Pored toga, zadužen je Medicinski fakultet u Sarajevu da pristupi reviziji i ažuriranju personalnih i studentskih dosijea, matičnih knjiga i evidencija, te da o tome u određenom roku izvijesti Senat - navela je Izetbegović.

Ističe da se radi o odluci koja je isključivo motivisana političkim razlozima. 

-  U samoj odluci nije dato bilo kakvo obrazloženje o dokazima i činjenicama koje su utvrđene u postupku koji je prethodno vođen, jer objektivno sagledavanje činjeničnog stanja ne bi dalo osnov za donošenje ove odluke. U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet. Indeks nisam dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani. Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen.
U toku sutrašnjeg dana, odazvat ću se nalogu Suda i Sudu odnosno Tužilaštvu predati originalan primjerak indeksa - istakla je.

Naglašava da je Vanredna sjednica Senata očigledan politički obračun, "čiji su inicijatori pojedini bivši funkcioneri SDA koji su došli u konflikt sa politikom SDA, zbog svojih osobnih ambicija".

- Uvjerena sam da će, u postupcima koji budu vođeni pred nadležnim sudovima, biti dokazana i utvrđena nezakonitost Odluke Senata i razotkrivena politička pozadina takvog postupka. Radi se o protupravnom aktu, čiji je isključivi cilj da me kompromituju u javnosti i dovedu u pitanje moju besprijekornu akademsku karijeru - zaključuje direktorica KCUS-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.