open-navfaktor-logo
search
Nakon otkrića u Brčkom
Prof. dr. Umihanić: Šta je akademska zajednica RS poduzela u slučaju dr. Mraovića
Prof. dr. Šekib Umihanić, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član Boarda Udruženja otorinolaringologa Balkana, pozvao je prof. dr. Sinišu Maksimovića, predsjedniku Suda časti u Komori doktora medicine entiteta Republika Srpska i cijelu Akademsku zajednicu RS da odgovore - šta je Komora do sada poduzela u slučaju neetičkog ponašanja dr. Nebojše Mraovića u čijem su dvorištu pronađeni posmrtni ostaci neidentifikovane osobe za koju se vjeruje da da se radi o ubijemo Bošnjaku sa područja Srebrenice.
24.09.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Ispod fontane u dvorištu brčanskog ortopeda pronađeni posmrtni ostaci žrtve iz Srebrenice

- Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopćio je 20. septembra 2023. godine, da se u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš, u Brčko distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentifikovane osobe. Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine. Kosti žrtava genocida, koji su počinile tzv. Vojska RS i dijelovi MUP-a RS, još uvijek su svuda rasute. U proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijarne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih, po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne. Nažalost, još uvijek nisu pronađene ni sve masovne grobnice, koje su pravili Vojska RS i MUP RS - ističe Umihanić.

Ne postoje riječi kojima bismo, kako dalje navodi Umihanić, objasnili čin našega kolege ortopeda dr. Mraovića, koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijela, donio iz Srebrenice još 1997. iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta".

- Dr. Mraović je nakon "istraživanja", svjestan vlastitoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svome dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći. Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida. Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u BiH - naglasio je Umihanić.

Umihanić je u svoje i ime kolega, pozvao akademsku zajednicu RS da se odredi spram ovoga slučaja.

- Pozivam Predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine RS, kolegu prof. dr. Sinišu Maksimovića, da informiše javnost, šta je Komora poduzela u konkretnom slučaju neetičkog ponašanja kolege dr. Mraovića. Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava. Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine RS, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse. Pozivam i ostale kolege iz RS koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata, da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih, okončao dostojanstveno. Časni ljekarski poziv od nas svih zahtijeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu. Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga - naveo je prof. dr. Umihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.