open-navfaktor-logo
search
Anesteziolog
Prof. Suljević: Mjere zaštite osoblja i pacijenata posebno važne u doba korone
Udruženje za razvoj medicinskih istraživanja u BiH okupio je predavače iz desetak država svijeta na 12. "Sarajevo anestezija forumu" (SAF) koji je radi globalne situacije sa virusom korona upriličen putem platforme zoom webinar.
05.09.2020. u 15:21
get url
text
Ismet Suljević
Ismet Suljević

Predsjednik Organizacijskog i Naučnog odbora 12. SAF-a prof. dr. Ismet Suljević kaže za Fenu da je tema trauma i ortopedija i anestezija u toj oblasti, s osvrtom na zbrinjavanje pacijenata sa Covid-19 oboljenjem.

Kako naglašava, u vrijeme virusa korona i u oblasti hirurgije i ortopedije odnosno traumatologije mora se voditi računa o zbrinjavanju pacijenata, koji su povrijeđeni odnosno treba da budu operirani. U tom slučaju se moraju poduzeti mjere zaštite prvenstveno osoblja, a na samom prijemu i pacijenta treba testirati na virus korona. Međutim, često situacija zahtijeva da se hitno pacijent upućuje u operacionu salu.

- Test se čeka, a pacijent ne smije čekati. Treba da ide u operacionu salu sa svim mjerama predostrožnosti, kao da je potencijalno obolio ili da ima Covid-19 - kazao je.

Podcrtava da se i u tom slučaju moraju poduzeti sve mjere zaštite.

- Govorimo o izuzetno teškim slučajevima kad je hirurška intervencija prva reanimaciona mjera, kad treba spašavati život pacijenta. Svi drugi traumatizirani pacijenti zbrinjavaju se na odjelima za preoperativnu pripremu, do dobivanja rezultata testa na Covid-19. Sve to uz mjere predostrožnosti, s obzirom na to da određeni procenat testova može biti lažno negativan ili lažno pozitivan. U ovom vremenu veoma su važne i neophodne mjere zaštite osoblja, a i samog pacijenta u toku operativne procedure odnosno zbrinjavanja ortopedskih traumatoloških pacijenata - istaknuo je.

Na pitanje za rad ovdašnjih stručnjaka profesor Suljević kaže da redovno prate i slijede upute Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a skupovima poput današnjeg komuniciraju sa kolegama iz drugih država. Kad je to potrebno, i direktno kontaktiraju.

- Direktno kontaktiramo neke od kolega, kad su u pitanju teški bolesnici oboljeli od Covid-19. Problem sa kojim se sučava svijet, zahtjevan je i nepoznat. Radi se o nečemo što svjetska medicinska znanost dosad nije vidjela, kad je u pitanju klinička slika, tretman i liječenje bolesnika sa COVID-19 - kazao je prof. dr. Suljević.

Ističe solidan odziv stručnjaka 12. "Sarajevo anestezija forumu". Profesor dr. Suljević kaže da je već u toku sesija primao pohvale sudionika i slušalaca. Na ovogodišnjem, zoom webinar, skupu osim iz BiH sudjeluju i stručnjaci iz SAD, Srbije, Turske, Hrvatske, Njemačke, Engleske...

Među ostalima, profesor Suljević izdvojio je kolegu iz SAD-a koji je govorio o medicinskom zbrinjavanju pacijenata s Covid-19, a za njihova iskustva kaže da su posebno značajna, dok je njegov kolega iz Njemačke obradio neobičnu ali sa aspekta nauke zanimljivu temu vezanu za zbrinjanje pilota odnosno osoblja u svemirskim brodovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.