open-navfaktor-logo
search
Apel premijeru
Prof.dr. Izetbegović: Pozivamo Nenadića da hitno otvori novi prostor za Covid-bolesnike, situacija je kritična!
Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović upozorava da je kapacitet izolatorija na Podhrastovima pun. Trenutno se na bolničkom liječenju nalaze 94 bolesnika, a pet ih je u opservaciji. 
24.10.2020. u 09:15
get url
text

- Naš kapacitet je pun. Šaljemo još oko 100 uposlenika KCUS-a u Podhrastove da bi mogli voditi adekvatnu brigu o ovolikom broju teških bolesnika. Pozivamo premijera Marija Nenadića da hitno otvori novi prostor za smještaj bolesnika oboljelih od COVID-19.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Izetbegović: Idemo ka lošem scenariju, bojim se da sam KCUS neće moći izdržati udar

Pozivamo premijera i da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova zdravstva u Kantonu Sarajevo i da stvore uslove za savladavanje vanrednog stanja u zdravstvu koje više nije "pred nama" nego je tu. Teret brige o zdravlju građana mora biti ravnopravno raspoređen da bi i oni koji imaju druge bolesti i trebaju našu pomoć mogli dobivati zdravstvenu uslugu. Situacija je kritičn i mi o ovome upozoravamo proteklih sedam mjeseci - poručuje prof.dr. Sebija Izetbegović. 

Prije nekoliko dana, generalna direktorica KCUS-a, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH, uputila je apel građanima da se pridržavaju naredbi i mjera, te još jednom podsjetila da je KCUS jedina ustanova na Kantonu Sarajevo koja liječi oboljele od COVID-19.

- Od kraja januara jedino KCUS radi sa bolesnima od COVID-19, ali i sve pobrojane ostale usluge. Ponavljam- umorni smo! I mi smo obični ljudi koji imaju porodice. Bojim se da nećemo moći izdržati dane koji su pred nama i bojim se da ćemo svjedočiti nečemu što nikad nismo mogli ni zamisliti. Ne znam hoće li nas biti dovoljno da podmirimo potrebe svih koji će biti bolesni. Već do sada trošimo ogromne količine zaštitne opreme, ali smo stalno u ogromnom riziku od zaraze – upozorila je ona tada i dodala:

- Ja nisam paničar. Nisam nikad ni bila. Vrlo sam hladna i vrlo svjesna da idemo prema lošem scenariju.

Prema jutrošnjem posljednjem izvještaju iz KCUS-a od testiranih 450 uzoraka na prisustvo koronavirusa, 230 je pozitivno. Od toga u Kantonu Sarajevo čak 184. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.