open-navfaktor-logo
search
Vanjskopolitički ekspert
Profesor Muhasilović: Bošnjacima neće biti ugodno nakon izbora u SAD-u, Rusiji i EU
U 2024. godini svijet očekuju važni izbori na četiri lokacije na tri kontinenta koji mogu odrediti globalne geopolitičke odnose.
29.12.2023. u 11:58
get url
text

VEZANI TEKST - Muslimani zabrinuti usponom krajnje desnice na Zapadu: Je li moguća nova Andaluzija?

Amerikanci će birati predsjednika, baš kao i Rusija, 400 miliona Evropljana ima pravo glasa na izborima za kontinentalni parlament, a u Indiji, odnedavno najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, također su parlamentarni izbori. Koji zbir odnosa u Washingtonu, Moskvi i Briselu bio bi dobar, ili najmanje loš za Bosnu i Hercegovinu, izuzmemo li New Delhi čiji globalni utjecaj i interes za Zapadni Balkan nije snažan. Indiji je još prioritet borba s Pekingom za dominaciju u Aziji.

- Bojim se da su interne slabosti BiH takve da nam nijedna opcija nije dobra. Možemo govoriti tek o lošoj ili lošijoj opciji. Ako bi u Americi pobijedio Donald Trump ili neko sličan njemu, to bi bila lošija opcija, jer su njemu bliski autokratski, desničarski režimi, kakav je uostalom u Rusiji gdje će Putin još jednom pobijediti.

Što se tiče budućeg saziva Evropskog parlamenta, ako sudimo po rezultatima izbora u nekim članicama EU-a, možemo očekivati rast desnice. Po svemu sudeći, Bošnjacima neće biti ugodno nakon izbora u SAD-u, Rusiji i EU - kaže za Faktor Jahja Muhasilović, profesor na Internacionalnom univerzitetu Sarajevo i vanjskopolitički ekspert.

VEZANI TEKST - Hadžidedić: SAD i bez Trumpa za raspad BiH, dozvolili Schmidtu da sruši Dejton, "Trojka" je tu da im pomogne

Ističe da Zapad opasno klizi ka ultradesnici.

- Zapad postaje ksenofobičan, izgubili su ili gube globalnu dominaciju, bili su epicentar stotinama godinama. Ako zaglibe u ultradesnici, doći do njihove getoizacije. Svijet postaje bipolaran, Rusija, Kina i Iran su ozbiljan takmac kolektivnom zapadu.

Vidite, po pitanju svake krize u posljednje vrijeme Moskva, Peking i Teheran su imali su jedinstven stav. Jedino im nedostaje ideološka platforma, koju kakvu takvu ima Zapad, da bi imali novi hladni rat, ali i to je za očekivati da ostvare - naglasio je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.