open-navfaktor-logo
search
Tri kategorije
Proglašeni pobjednici 15. takmičenja u hifzu Kur'ana Časnog na nivou BiH
Proglašenjem pobjednika u prostorijama Studentskog centra danas je završeno 15. takmičenje u hifzu Kur'ana Časnog na nivou Bosne i Hercegovine, koje je organizovala Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.
17.09.2023. u 17:09
get url
text

Učesnici su se tokom dva dana takmičili u tri kategorije: "Hifz cijelog Kur'ana", "Hifz 15 džuzova" i "Hifz pet džuzova".

U kategoriji "Hifz cijelog Kur'ana" prvo mjesto je zauzeo Emrah Litrić, a isti broj bodova, dijeleći drugo i treće mjesto, osvojili su Haris Čorbo i Muhammed-Elamine M'walidi.

Prvo mjesto u kategoriji "Hifz 15 džuzova" zauzeo je Hamza Ćelović, drugo mjesto Mustafa Sinanović, a treće Jusuf Bećoja.

Harun Čorbo osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Hifz pet džuzova", drugo mjesto je osvojio Muhamed Grbo, a treće Adnan Bratanović.

- Zahvaljujem se organizatoru na izuzetnom takmičenju, divnoj organizaciji. Sretni smo što je takmičenje nastavljeno nakon kratke pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Ne mogu ni iskazati kako se osjećam. Samo sam želio dati svoj doprinos, a Allah će dati rezultat, kako to i u Kur'an kaže - izjavio je pobjednik Emrah Litrić.

Zahvalnost organizatorima iskazao je i Hamza Ćelović.

- Hvala Allahu Uzvišenom na ovoj blagodati da se možemo takmičiti u dobru. Također, zahvaljujem se Islamskoj zajednici i Upravi za vjerske poslove, na čelu sa hafizom dr. Mensurom Malkićem, jer su revitalizirali ovo takmičenje - kazao je on.

U Komisiji su bili kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić, predsjednik, i članovi hafiz dr. Mensur Malkić te hafiz dr. Safet Husejnović. Sekretar Komisije bio je Zijad Suljić.

Direktor Uprave za vjerske poslove i član Komisije hafiz dr. Malkić je naglasio da je takmičenje proteklo u najboljem redu.

- Izražavam zadovoljstvo što je takmičenje organizirao na vrlo visokom nivou, što su takmičari bili odlični, što su njihovi nastupi bili uveliko pripremljeni. Sretni smo i zbog publike koja je bila prisutna, i koja je bila podrška, kako nama organizatorima, tako i takmičarima. Kao član Komisije mogu da kažem da je ovogodišnje takmičenje bilo izuzetno kvalitetno, da su naši hafizi vrlo kvalitetni i da je njihov hifz čvrst, jak. Možemo biti ponosni na naše čuvare Kur'ana - poručio je hafiz Malkić.

On je posebno zahvalio reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i Rijasetu Islamske zajednice na podršci u organizaciji.

- Nadamo se da ćemo i ubuduće, ako Bog da, odgovorno organizirati ovakva i slična takmičnja na nivou Bosne i Hercegovine - zaključio je hafiz Malkić.

Cilj takmičenja jeste afirmacija hifza, učenja i čuvanja Kur'ani-kerima napamet u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.