open-navfaktor-logo
search
Gasi li se proizvodnja u BiH
Proizvođači peleta pune magacine, a u prodavnicama se ne može kupiti
Trgovci tvrde da ne mogu nabaviti pelet od proizvođača, a proizvođači odgovaraju da peleta ima i samo se pune magacini, dok se građani žale da ne mogu kupiti pelet kod trgovaca po ograničenoj cijeni za tonu od 561,60 maraka.
08.12.2022. u 20:52
get url
text

U preduzeću Drvosječa koje ima svoje prodajne punktove u cijeloj Bosni i Hercegovini kažu da nemaju peleta za prodaju.

- Drvosječa je na početku dobio male količine peleta za prodaju jer su mnoge fabrike za proizvodnju peleta obustavile proizvodnju. Jednostavno ne žele da proizvode pelet po cijenama koje su odredile entitetske vlade. Mi se patimo da nabavimo bar malo peleta za prodaju, a građani su u posebno teškom položaju jer sada moraju kupovati nove peći i kod nas najčešće kupuju ugalj – izjavio je za Faktor Muhamed Helać, menadžer Drvosječe.

Na tržištu BiH nije zapamćeno da se ne može kupiti ni vreća peleta, kada su se ograničile cijene na 561,60 maraka po toni.

- Inspekcija je često dolazila u našu firmu da provjere kako se pelet prodaje. Rekli su nam da su krenuli u nadzor od Bosanske Krupe do Sarajeva i da su pronašli samo tri vreće na jednoj benzinskoj pumpi. Proizvođačima peleta zabranjen je izvoz, a po našim informacijama tona peleta u Italiji se prodaje za 700 eura, a jedna vreća košta 10 eura. U Makedoniji je 445 eura tona, a u Srbiji 450 eura tona peleta – ističe Helać.

Proizvođači peleta u Bosni i Hercegovini pune magacine i isporučuju već davno uplaćeni pelet i upozoravaju vlast.

Ukoliko se u roku deset dana ne uradi nešto, proizvodnja peleta u BiH će definitivno propasti, kaže Almir Idrizović iz Asocijacije proizvođača peleta BiH.

- Drvosječi neće više niko da prodaje pelet zato što su oni svojim postupcima doprinjeli da će ovaj dio drvne industrije propasti do naredne godine. Drvosječa je imao ekstra profit od prodaje peleta u BiH, a proizvođači su bili u gubitku. Oni su obmanjivali javnost sa neodgovornim izjavama i cijenama peleta. Zato nema prodaje i pelet koji se proizvede lageri se u magacine. Izvoza neće ubrzo biti jer se Vijeće ministara BiH ne oglašava, a zabranilo je izvoz peleta. U međuvremenu svi potrošači u Evropi su podmireni i kome ćemo mi prodati svoj pelet u inostranstvu. Pelet se može direktno kupiti i kod proizvođača, a mi sada isporučujemo pelet firmama koje su ga uplatile u maju, prije nego što je zabranjen izvoz – pojašnjava Idrizović.

Sirovine za proizvodnju peleta su veoma poskupjele i pelet po cijeni od 561 marku nije kvalitetan.

- Moram reći da se pelet po ovoj cijeni pravi od najgoreg otpada i njegov kvalitet je veoma upitan. Nama nije problem to napraviti, ali proizvođači ne žele da stave svoje ime na pelet lošeg kvaliteta. Mi smo certificirani proizvođači i da pravimo pelet po ograničenoj cijeni, ne možemo ga proizvesti i u to se uvjerila i inspekcija kada smo napravili kalkulaciju cijena ulaznih sirovina. Na kraju i da prodajemo pelet po 560 maraka, nemamo ga kome prodati jer oni koji nisu mogli kupiti pelet, kupili su ogrjev. I kada bismo sada počeli izvoziti pelet, ne bismo mogli više po toni dobiti od 300 eura – tvrdi Idrizović.

U Federaciji BiH ima više od 100 pogona za proizvodnju peleta, a u Republici Srpskoj i više.

- U ovom poslu je mnogo ljudi, ali smo došli u situaciju da ne znamo šta ćemo ni sa proizvodnjom ni sa zaposlenim. Doći ćemo u situaciju da će malo ko u BiH proizvoditi pelet. Firme koje su nedavno počele sa radom već propadaju i bit ćemo u situaciji da opet izvozimo sirovine za proizvodnju peleta, a da ćemo morati uvoziti pelet iz Hrvatske i Srbije. Tako će nam susjedne zemlje uzimati profit, a mi izvoziti sirovine. U Srbiji nije zabranjen izvoz, koji su u odnosu na BiH mali proizvođači, ali oni pune evropsko tržište umjesto nas – tvrdi Idrizović.

Vlade oba entiteta propisale su da tona peleta uključujući i PDV ne može biti skuplja u prodaji 561,60 maraka, a veleprodajna cijena proizvođača iznosi 480 maraka po toni peleta. Odluke su stupile na snagu 12. novembra, a Vijeće ministara BiH zabranilo je izvoz peleta do 31. januara 2023. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.