open-navfaktor-logo
search
Brojne najave
Projekti na koje čekamo godinama: Kada ćemo do Hrasnice tramvajem, u Vogošću trolejbusom
Svaka kantonalna Vlada, ministri i svaki općinski načelnik najave barem po jedan ili dva infrastrukturna projekta koji su najznačajniji za tu vladu i za tog načelnika i koji će se sigurno realizirati.
14.07.2020. u 08:36
get url
text

Prošlo je vlada i vlada, izredalo se ministara i načelnika, ali realizaciji ili zavšetku nekih projekata nema ni naznaka.

Još u sedmom mjesecu 2014. godine izvođeni su radovi na izgradnji dionice Južne longitudinale. To je saobraćajnica koja bi se trebala protezati od Dobrinje do Skenderije.

Potpisano je nekoliko sporazuma, a bilo je i najava, međutim zapelo je na rušenju zgrade u ulici Grbavička, a koja je na trasi Južne longitudinale.

U Budžetu za 2020. godinu Ministarstvo saobraćaja je osiguralo sredstva za naknadu za zemljište na kojem će se graditi zamjenski objekat za stanare zgrade koja je planirana za rušenje.

Kako su ranije naveli iz Vlade KS, nakon što su Sporazum o poslovnoj saradnji potpisali ministar saobraćaja KS Adi Kalem i načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, ovim su se nakon 10 godina stekli uvjeti za pokretanje aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Nakon izgradnje zamjenskog stambeno-poslovnog objekta srušit će se postojeći i na njegovom mjestu izgraditi kružni tok, čime će se spojiti dva dijela Južne longitudinale.

Najave o gradnji nove zgrade za stanare spornog objekta, što bi osiguralo uvjet za njegovo rušenje, traju već godinama, a najviše se o tome pričalo 2014. godine. Nekoliko stotina metara ove ceste koja prolazi kroz Grbavicu nije adaptirano zbog činjenice da na dijelu trase leži stambena zgrada.

I Memić najavljivao tramvaj do Hrasnice

Projektom iz 1985. godine planirana je izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, dodatnih oko 12 kilometara.

Ideja o izgradnji prisutna je posljednjih decenija u planovima razvoja Sarajeva. Vlada KS prošle godine dala je saglasnost za početak gradnje pruge, te su Vlada i Ministarstvo saobraćaja potpisali sporazum o međusobnim pravima i obavezama sa Općinom Ilidža.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je krajem 2017. godine najavio da će pruga biti izgrađena do kraja 2018. godine, ali ostalo je na obećanjima jer radovi nikada nisu počeli.

Upitan kada će biti napravljena pruga prema Hrasnici Memić je, u svom prepoznatljivom maniru, odgovorio: "Napravit ćemo je do jeseni, pa kad bi se kozom oralo".

- Projekat još nije gotov, ali projekat nije čudo, napravit će se. Ostavljena je zelena površina između ceste, ali mislim čak da će se ići pored ceste, da bude gradska pruga jer planiramo postati grad – kazao je tada Memić za Faktor.

Prioriteti Vlade KS

Strateško opredjeljenje aktuelne Vlade KS je otvaranje Kantona prema sjevernim i zapadnim izlazima iz grada, a to znači da su i izgradnja Prve transverzale i povezivanje Vogošće sa centralnim dijelom Sarajeva trolejbuskim saobraćajem, prioriteti Vlade Kantona Sarajevo, izrečeno je na sastanku predstavnika Vlade sa načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem.

- Uspostavljanjem trolejbuske linije za Vogošću ostvarila bi se mogućnost prijevoza oko 24.000 putnika dnevno, smanjila zagađenost zraka u Sarajevu i povećao kvalitet usluga prijevoza putnika u Sarajevu -  poručio je bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

I načelnik Vogošće Smajić u svim intervjuima ukazivao je na značaj vraćanja ove vrste prijevoza do Vogošće iz grada, ali sve je ostalo u nadi da će Vlada izdvojiti novac potreban za realizaciju ovog projekta i napokon krenuti sa njegovom realizacijom.

Najveći publicitet ima Prva transverzala

Više decenija čekalo se i na početak radova na izgradnji Prve transverzale. I tek prije nešto manje od dvije godine projekat je pokrenut sa mrtve tačke.

Ova saobraćajnica kao plan postoji pedesetak godina, dok je projekat urađen još 1979. godine.

Kako su i ranije isticali iz Zavoda za izgradnju KS, Prva transverzala se smatra primarnom gradskom saobraćajnicom i od poprečnih saobraćajnica, transverzala u Sarajevu, ima najveći značaj. Međutim, iako tako značajna, ova saobraćajnica nije bila primarna za realizaciju.

- Prva transverzala je saobraćajnica koja će povezivati južne dijelove grada, Južnu longitudinalu i sjeverne dijelove grada, naselje Šip i Vogošću, i imat će veoma značajan utjecaj na prostornu transformaciju grada u pravcu sjever - jug u odnosu na sadašnji razvoj u pravcu istok-zapad – kazali su ranije iz Zavoda.

Stručnjaci ističu da će doći do rasterećenja postojećih gradskih saobraćajnica, vrijeme potrebno za prijevoz putnika i robe će se smanjiti, te će doći do poticanja razvoja manjih naselja lociranih uz ovu saobraćajnicu.

S obzirom na to koliko aktuelna Vlada na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem ističe kako ulažu sve napore da se ona izgradi, čini se da neće dozvoliti da prođe još dvadesetak ili 50 godina da se ona ne izgradi.

I dok se nije niti radilo niti govorilo o njenoj izgradnji tolike godine, aktuelna Vlada ne propusti da ne objavi niti jedan potez i zahvat na dionici Prve transverzale.

Trenutno prepreku za njenu izgradnju predstavljaju vlasnici objekata koji se nalaze na trasi na kojoj bi trebala da se gradi, a u toku je rješavanje ovih problema.

Čekaju građani Sarajeva realizaciju još važnih projekata, redovan i funkcionalan javni gradski prijevoz, izgradnju nekoliko transverzala, longitudinala i drugih saobraćajnica, rekonstrukciju vodovodne mreže, izgradnju vrtića, bazena, uređenje korita rijeka, sanaciju i proširenje deponije, rješavanje dugogodišnjeg problema zagađenja zraka...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.