open-navfaktor-logo
search
Pojasnio Ružnić
Promjene u Vladi USK: Više od 100.000 građana živi i radi izvan BiH, dobit će ministarstvo za dijasporu
Unsko-sanski kanton mogao bi uskoro dobiti i tri nova ministarstva zbog, kako nam je pojasnio premijer Mustafa Ružnić, funkcionisanja u organizaciji nekoliko postojećih.
30.11.2023. u 20:14
get url
text

Naime, ovaj kanton u svom sastavu broji devet ministarstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva i Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave i upravnih organizacija prošao je proceduru Vlade te je upućen Skupštini USK.

Ovim izmjenama predviđen je sastav Vlade od ukupno 12 ministarstava: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i informisanja, Ministarstvo za građenje i prostorno uređenje, Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo za piatanje boraca i ratnih vojnih invalida, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo mladih, sporta, dijaspore i vjere te Ministarstvo okoliša, turizma i vodoprivrede.

Kako nam pojašnjava premijer USK Mustafa Ružnić, problem se pojavio zbog funkcionisanja u samoj organizaciji nekoliko ministarstava.

- Trenutno u Ministarstvu građenja, prostorno uređenje i zaštitu okoliša imamo ministarstvo gdje je i zaštita okoliša i građenje, što je nespojivo. Tako da smo taj dio zaštite okoliša izdvojili od građenja. U Ministarstvu privrede je uglavnom privreda bila istaknuta, a turizam je tu bio pridodat privredi bez nekog velikog učinka.

Kako se pojavila potreba razvoja samog kantona, bilo je neophodno da imamo Ministarstvo turizma koje će nas povući u tom pravcu. Izvukli smo vodoprivredu i zaštitu okoliša te smo to uz turizam spojili u jedno ministarstvo, sa akcentom na razvoj turizma – navodi premijer USK.

On navodi kako su i socijalni rad, zapošljavanje, rehabilitacija i prevencija na neki način bili potisnuti u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike.

- Ministarstvo se uglavnom posvećivalo zdravstvenim ustanovama kojih je 12. Dakle, dobijamo Ministarstvo rada i socijalne politike, a uglavnom će se baviti socijalnom politikom, prevencijom, rehabilitacijom i radom – kaže Ružnić.

Slična situacija je i u Ministarstvu obrazovanja. Zbog same širine u Ministarstvu često su kultura, vjera i mladi, naveo je on, bili podređeni.

On ističe i kako USK ima danas više od 100.000 građana koji privremeno žive i rade u inostranstvu.

- S te strane smo išli u pravcu da istaknemo dijasporu, kulturu, vjeru, sport i mlade kada je u pitanju USK jer smo kroz određene projekte i strategije predvidjeli razvoj i ulaganje. Ne može se jedan službenik unutar jednog ministarstva baviti i dijasporom, i kulturom i mladima. Nema tu efekta na terenu – govori premijer.

Tu je iskazana potreba da se te stvari organizacijski uspostave, dodaje on, kako bi se stvorila funkcionalnost na samom terenu.

- Bitno je napomenuti da ovaj dio neće finansijski utjecati kada je u pitanju Kanton. Službe koje već rade unutar ministarstava i postojeći državni službenici, činit će većinu uposlenika u ta tri nova ministarstva – istakao je premijer.

Pitali smo ga šta će biti nadležnost Ministarstva mladih, sporta, dijaspore i vjere u djelokrugu vjere.

- Mi smo samo u ovoj godini plasirali više od tri miliona sredstava kada su u pitanju vjerske zajednice na području kantona. Nije to samo ulaganje u infrastrukturu, nego moramo ići u pravcu edukacije, različitih projekata kako bi funkcionisao taj dio. Mi ovdje imamo samo grant za vjeru i preko tog granta se onda posvjećuje vjeri.

Međutim, taj dio se posebno može razraditi kod nas u nekoliko pravaca i segmenata. Zbog tog smo mi i izdvojili vjeru od obrazovanja kako bismo mogli veću pažnju posvetiti vjerskim zajednicama u kantonu. Vjerske zajednice na području kantona od samog osnivanja funkcionišu bez trunke netrpeljivosti. Kod nas je to poprilično uređeno, ali da se može još uraditi na tom polju, može – zaključuje premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.