open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Promovirana zbirka poezije "Egzodus: Srebrenička poema", autora Mirnesa Omerovića
U Sarajevu je sinoć upriličena promocija zbirke poezije "Egzodus: Srebrenička poema", mladog bosanskohercegovačkog autora Mirnesa Omerovića.
07.02.2024. u 11:46
get url
text

Na promociji knjige, održanoj u Multimedijalnoj sali Ilidža (bivše Kino Igman), osim autora Omerovića, govorili su Nermina Alihodžić - Usjenovski, Leila Hamzagić - Kovačević i Faris Šačić. Promociji je prisustvovao ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora te mnogobrojni građani.

Na samom početku izveden je performans "Juli je", koji je nastao na osnovu Omerovićeve zbirke.

FOTO: AA

Svoju prvu zbirku pjesama, "Zemlja bosanska", Omerović je objavio još kao 13-godišnjak. Uslijedila je potom "Prijedorska matura", posvećena 102 ubijene djece Prijedora, a ovih dana iz štampe je izašla i njegova treća knjiga "Egzodus", zbirka 95 pjesama posvećenih Srebrenici.

"Egzodus" je zbirka poezije koja duboko uranja u srž bolnih događaja genocida u Srebrenici, navode recenzenti.

U ranijem razgovoru za Anadoliju Omerović, koji je porijeklom iz Bratunca, govorio je o tome zašto je svoju novu zbirku poezije posvetio Srebrenici. Mirnes je inače unuk Halila Omerovića koji je prošao "putem smrti", na kojem su hiljade Srebreničana u pokušaju prelaska do slobodne teritorije izgubile život u julu 1995. godine.

Omerović je kazao kako mu je inspiracija njegova porodica koja je preživjela genocid, ali i, kako je naveo, "252 Omerovića čija su imena uklesana na spomen ploči u Potočarima".​​​​​​​

FOTO: AA

Mirnes Omerović rođen je 2004. godine u Sarajevu. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Desetoj osnovnoj školi Ilidža, a Prvu bošnjačku gimnaziju završio je 2023. godine kao "Ponos generacije", a njegov maturski rad osvojio je treće mjesto na državnom takmičenju Fondacije "Alija Izetbegović". Trenutno je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Omerović je za svoju poeziju dobio i brojne nagrade. Posebno ističe da je počasni član Komisije bijelih traka (Commission Brassards Blancs).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.