open-navfaktor-logo
search
Svečano
Promovirani profesori emeritusi Univerziteta u Sarajevu
Promocija profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, održana kao svečani dio 22. sjednice Senata Univerziteta i organizirana u okviru obilježavanja 71. godišnjice Univerziteta u Sarajevu, upriličena je u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.  
23.12.2020. u 15:16
get url
text

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio rektor prof. dr. Rifat Škrijelj istakavši da posebno mjesto u historiji Univerziteta u Sarajevu, koji ovih dana nizom manifestacija proslavlja 71 godinu svog postojanja, imaju profesori emeritusi koji su svojim djelovanjem i reputacijom zaslužili ovo počasno zvanje.

- Ove godine, prema odluci Senata Univerziteta u Sarajevu, počasno zvanje profesora emeritusa dobija devet naših uglednih penzionisanih profesora koji su najveći dio svog radnog vijeka ugradili u Univerzitet, odgajajući brojne generacije mladih ljudi. Ovi profesori ostvarili su značajan znanstveni ili umjetnički opus, priznat i prepoznatljiv ne samo u užoj oblasti nego u cijeloj akademskoj zajednici i široj javnosti. Oni su svojim znanstvenim i umjetničkim doprinosom obilježili vrijeme u kojem su djelovali, te na najbolji način javno afirmirali svoju struku i dali trajni pečat u historiji razvoja Univerziteta - istakao je rektor Škrijelj.

Za dodjelu počasnog zvanja profesora emeritusa predlažu se posebno zaslužni penzionisani redovni profesori koji su u dužem vremenskom periodu kontinuirano doprinosili unapređivanju i razvoju naučnoistraživačkog odnosno umjetničkoistraživačkog rada, razvoju i napretku Univerziteta i fakulteta i akademija, te nastavnog procesa na Univerzitetu i koji su stekli međunarodnu reputaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je na čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovirao sljedeće profesore: 

1.      prof. Zijada Mehića, penzionisanog redovnog profesora Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

2.      prof. dr. Šemsudina Mašića, penzionisanog redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

3.      prof. dr. Zikriju Avdagića, penzionisanog redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

4.      prof. dr. Rabiju Somun-Kapetanović, penzionisanu redovnu profesoricu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

5.      prof. dr. Saliha Foču, penzionisanog redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

6.      akademika dr. Dževada Karahasana, redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH i penzionisanog redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

7.      prof. dr. Halimu Resić, penzionisanu redovnu profesoricu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

8.      prof. dr. Melihu Zejnilagić-Hajrić, penzionisanu redovnu profesoricu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

9.      prof. dr. Faruka Čaklovicu, rektora Univerziteta u Sarajevu u mandatnom periodu od 2006. do 2012. godine i penzionisanog redovnog profesora Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Uime promoviranih profesora emeritusa obratila se prof. dr. Meliha Zejnilagić-Hajrić.

- Ova, po svemu posebna godina, godina u kojoj se svako od nas pojedinačno i svi mi zajedno propitujemo šta je smisao našeg života, njegova suština, šta smo i kako radili, kako svoj život privodimo onome što je izvjesno i neizbježno, na svom kraju donijela je nama emeritusima neke posebno značajne odgovore. Ovom promocijom danas poslali ste svakom od nas promoviranih emeritusa poruku da ste nas i naš rad u prethodnih 40 godina, ili nešto duže ako uključimo studentske dane, primijetili i da ga smatrate vrijednim vaše pažnje, ove promocije i ove časti - navela je.

Godišnjica Univerziteta u Sarajevu obilježena je promocijom 61 doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, promocijom 5.088 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, izložbom umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i promocijom devet profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu, saopćio je UNSA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.