open-navfaktor-logo
search
Činjenice bitne za historiju
Promovisana knjiga "Robije Alije Izetbegovića" koja rasvjetljava dimenziju života prvog predsjednika BiH
Promocija knjige "Robije Alije Izetbegovića" autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića upriličena je danas u sarajevskoj Vijećnici, javlja Anadolija.
25.11.2021. u 16:17
get url
text

- Mislim da će u javnosti sadržaj ove knjige upotpuniti saznanja o činjenicama iz života Alije Izetbegovića. I to upravo onim činjenicama koje su bitne za historiju Bosne i Hercegovine u drugoj polovini 20. stoljeća i naravno historiji Bosne i Hercegovine krajem 20. stoljeća i čitavo vrijeme koje živimo do danas - rekao je Muslimović.

 

Istakao je da je knjiga nastala u naporima da se izvrši analiza ukupnog djela Alije Izetbegovića i onoga što je on medijima rekao kroz intervjue i na druge načine ostavio, u pisanoj ili video formi.

- Da se to grupiše po određenim cjelinama koje su važne da bi se olakšalo onim istraživačima koji se budu interesovali za oblikovanje historije tog vremena, naravno neovisno. Svi tekstovi i dokumenti, koji su bili osnova za pisanje ove knjige nastali su u vrijeme dok je bio na robiji, u zatvoru, prvo od 1946. do 1949. godine, pa onda od 1983. do 1988. - pojasnio je Muslimović.

O značaju knjige govorio je i autor Mustafa Spahić.

- Knjiga se zove "Robije Alije Izetbegovića", a ne robija. Zato što Alija Izetbegović nije samo jedanput suđen, nego dva puta. A, ni u jednoj optužnici, ni u jednoj presudi nije pisalo da je išta konkretno uradio. On je ležao kao i ja, kao zatočenik savjesti za takozvani verbalni delikt. Ova knjiga prati Alijine robije i Aliju od 1945, zaključno sa 1990. kada je ušao u Predsjedništvo - naveo je Spahić.

Istakao je da knjiga "rasvjetljava tu dimenziju Alijinog života".

 

- Čitav svoj život je bio protiv monopola, monologa i monizma, kada je u pitanju javna ljudska riječ, misao i ideja. U tom smislu, on je imao neizbježan susret sa onima koji su smatrali da su oni vlasnici i gospodari i misli i izgovorenih riječi i pisanih tekstova, a to su ustvari te totalno totalitarne ideologije" - naglasio je Spahić i dodao da je "tu sukob bio neminovan".

Edhem Bičakčić, nekadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH i član Stranke demokratske akcije, napisao je recenziju za knjigu.

- To je dokumentarno štivo koje su autori obradili, sistematski obuhvatili kompletan period političkog djelovanja rahmetli predsjednika. Pošto sam u određenim segmentima bio sudionik tih događaja, napisao sam i recenziju na ovu knjigu, posebno za period robije i za period poslije stvaranja Stranke demokratske akcije - izjavio je Bičakčić.

Kako je kazao, u svim tim periodima nesumnjiva je uloga rahmetli predsjednika Izetbegovića, njegovo liderstvo i vodstvo.

- Dok smo se toga držali stvari su se kretale naprijed - naglasio je Bičakčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.