open-navfaktor-logo
search
Novi Pazar
Promovisana knjiga "Robije Alije Izetbegovića": Obiluje činjenicama, može poslužiti za istraživače koji dolaze
U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, ljubiteljima pisane riječi, lika i djela prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavljena je knjiga "Robije Alije Izetbegovića", autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, javlja Anadolija.
01.11.2022. u 22:01
get url
text

Prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa sadržajem knjige te da tako upotpune znanje o liku i djelu Alije Izetbegovića i saznaju činjenice bitne za historiju Bosne i Hercegovine.

 

Recenzent knjige "Robije Alije Izetbegovića" i jedan od promotera na promociji u organizaciji BNV-a, Admir Mulaosmanović, kazao je da knjiga predstavlja prikaz iz života Alije Izetbegovića od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina prošlog stoljeća.

- Radi se o knjizi koja obiluje činjenicama. Autori su koristili niz izvora, imali su pristup izvornoj arhivskoj građi. Autori su se dosta potrudili, tako da knjiga može poslužiti za istraživače koji dolaze, a koji će se baviti segmentima misli Alije Izetbegovića. Knjiga daje jedan fin presjek i sve ono što je značajno kada govorimo o Izetbegoviću, i te dve robije koje je on imao 1946. i 1983. godine i daje jedan zaplet o načinima i metodama organizovanja „Mladih muslimana“ u tom prvom periodu. Daje jednu porodičnu sliku, posebno je to prikazano u posljednjem poglavlju, kroz pisma djece ocu i oca djeci iz zatvora. Taj kontekst sarajevskog procesa 1983. godine se na izuzetno lijep način oslikava i prikazuje, tako da imamo, ja bih kazao, jedan prikaz života predsjednika Izetbegovića od kraja Drugog svjetskog rata, do osamdesetih godina, na način koji pokazuje da ljudi koji su pisali to djelo su ga dobro i poznavali. Autori, Muslimović i Spahić bili su bliski saradnici pa čak i prijatelji rahmetli Alije Izetbegovića, i to je jedno dodatno bogatstvo kada govorimo o ovom djelu - rekao je recenzent knjige, Admir Mulaosmanović.

 

Jedan od promotera knjige i govornika na promociji u BNV-u, ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić govorio je o liku i djelu rahmetli Alije Izetbegovića, te o njemu kao historijskoj ličnosti koja je ostavila neizbrisiv pečat u BiH, regionu i svijetu.

- Za lik i djelo Alije Izetbegovića postoji veći interes i respekt u svijetu nego među Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, iako primjećujem i osjećam jednu lijepu notu respekta ovdje u Sandžaku, zbog čega mi je posebno drago. On na neki način simbolizuje svojom veličinom, duhom i načinom borbe bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. On je tvrdio da čovjek živi na dva nivoa, kao materijalno i kao duhovno biće. Čovjeka je kao fizičko biće moguće uhapsiti, ali njegov duh nije. On je za one koji su ga progonili bio neuhvatljiv jer oni nisu mogli slijediti njegovu misao. To je ta veličina njegove praktične životne filozofije koja reflektuje jedno dobro poznavanje ukupne filozofije kao ljudske tradicije, civilizacije i vrijednosti. To je jedna sposobnost da tu filozofiju pretvori u praktične postupke u Bosni i Hercegovini, on je tu bio izvrstan majstor i zbog toga ga svuda u svijetu cijene više nego što ga mi cijenimo ovdje. Ja mislim da je došlo vrijeme da mi cijenimo sebe barem onoliko koliko nas naši protivnici cijene, ako ne i više, a mi to zaslužujemo - rekao je Cikotić.

 

BNV promociju knjige "Robije Alije Izetbegovića" organizovalo je u okviru manifestacije "Dani samoopredjeljenja“, koja se brojnim aktivnostima obilježavala u regiji Sandžak od 25. oktobra.

- Veoma smo sretni da u okviru manifestacije "Dani samoopredjeljenja", dana od posebnog značaja za Bošnjake, imamo priliku da sandžačkoj javnosti predstavimo ovo važno djelo. Ovim događajem mi zatvaramo manifestaciju, prilika je ovo da se naučna javnost bliže upozna sa tom dimenzijom života predsjednika Alije Izetbegovića kojeg u svijetu prepoznaju kao oca mudrosti, a mi držimo da je on otac moderne bošnjačke nacije - rekao je sekretar BNV, Mirza Hajdinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.