open-navfaktor-logo
search
Izdata u 10.000 primjeraka
Promovisana poštanska marka s motivom zgrade Centralne banke BiH
U zgradi Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je upriličena promocija poštanske marke "Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH".
05.09.2022. u 13:59
get url
text

Promociji poštanske marke prisustvovali su guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić, izvršni direktor u BH Pošti Avdija Numanović i drugi zvaničnici.

Softić je podsjetio da je Centralna banka BiH osnovana prije 25 godina, dodajući da se uspješan rad ove institucije obilježava izdavanjem poštanske marke sa zgradom Centralne banke.

- Obilježavamo 25 godina uspješnog rada sa stabilnom valutom i stabilnim bankarskim sektorom na što smo vrlo ponosni, a istrajat ćemo i dalje na tome - kazao je Softić te dodao:

- Motiv zgrade koji se nalazi na ovoj marki je vrlo značajan i mi smo ponosni na tu zgradu koja ove godine slavi devedeset godina postojanja.

Zgrada Centralne banke izgrađena je 1932. godine po projektu arhitekte Milana Zlokovića. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 4. decembra 2009. godine, donijela je odluku da se zgrada, s pokretnom imovinom, proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Numanović je podsjetio da se Centralna banka BiH dokazala kao vrlo stabilna i pouzdana institucija.

- Centralna banka Bosne i Hercegovine je jedna od najstabilnijih i najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini koja je i u međunarodnim i domaćim krugovima visoko etablirana kao snažna, profesionalna i odgovorna institucija. Rad Centralne banke je neizmjerno važan, jer prije svega održava stabilnost i povjerenje u domaću valutu te daje doprinos sveukupnoj finansijskoj stabilnosti Bosne i Hercegovine - kazao je Numanović.

VEZANI TEKST - Softić: KM dijeli sudbinu eura i situacija je zaista teška po pitanju inflacije

Poštanska marka "Kulturno-historijsko naslijeđe - Zgrada Centralne banke BiH" izdata je u 10.000 primjeraka u nominalnoj vrijednosti od 1,5 KM. Autor poštanske marke je dizajner BH Pošte Abdulah Branković.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je glavna institucija za održavanje monetarne stabilnosti u Bosni i Hercegovini koja funkcioniše po principu valutnog odbora. Kao centralna banka osnovana je 20. juna 1997. godine Zakonom o Centralnoj banci koga je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH. Počela je sa radom 11. augusta 1997. godine. Centralna banka Bosne i Hercegovine je zadužena za održavanje monetarne stabilnosti u skladu sa aranžmanom valutnog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.