open-navfaktor-logo
search
Antifašisti
Promovisane razglednice narodnih heroja Mostara
Obilježavanje 75. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu počelo je večeras predstavljanjem razglednica narodnih heroja Mostara, u hotelu Bristol.
13.02.2020. u 19:43
get url
text

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar izdalo je 15 razglednica s likovima narodnih heroja Mostara s motivima grada, te jednu zajedničku razglednicu.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić pojasnio je kako izdavanje razglednica ima za cilj kulturu sjećanja, da se mladi ljudi prisjete njihovih vršnjaka koji su hrabro krenuli u borbu za slobodu te da ih ne zaborave. Antifašizam je jedna od najsvjetlijih tekovina, dodaje, i jedini garant jedinstva u svim različitostima.

-Nažalost, imamo vlast koja je neofašistička u mnogim segmentima, a ovo je jedan od otpora tome što živimo - poručio je Đulić.

Ističe kako je već velika potražnje za razglednicama, te se raduje kako će likovi narodnih heroja s poštanskim markicama obići cijelo područje bivše Jugoslavije. 

- Već su poštom poslane razglednice u 16 gradova, a narudžbe nam stižu iz svih zemalja bivše Jugoslavije - kaže Đulić.

Smatra kako je ovo zgodan i autentičan mostarski suvenir. Manifestacija "Dani antifašizma u Mostaru" u organizaciji  UABNOR-a Mostar, u sklopu koje je su predstavljene i razglednice, u naredna dva dana će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Sutra, drugog dana obilježavanja, bit će upriličen posjet spomen-obilježjima, te premjerno prikazivanje partizanskog igranog filma "Proboj", reditelja Dejana Baboseka.

Centralna manifestacija održat će se u subotu, 15.februara, na Partizanskom spomen-groblju u 12 sati, gdje će uz obraćanja biti dodijeljena "februarska priznanja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.