open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Pronađeno još posmrtnih ostataka u sarajevskoj Ulici Avde Palića, mještani spominju staro mezarje
U Ulici Avde Palića u sarajevskom novogradskom naselju Zabrđe danas je pronađeno još posmrtnih ostataka, potvrdila je za Faktor Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale u BiH. Naime, 6. aprila tokom proširenja puta radnici su radeći na bageru naišli na ljudske kosti, o čemu je obaviještena policija, a zatim je po naredbi Suda BiH urađena ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje dvije osobe.
09.04.2021. u 20:24
get url
text

- Da, posmrtni ostaci su ponovo danas pronađeni prilikom novog kopanja. Ekshumacija će se raditi naredne sedmice. Građevinski radovi su preusmjereni. Nakon što su posmrtni ostaci, koji su pronađeni jučer ekshumirani i prevezeni u prosekturu JKP Sveti Marko, naredne sedmice će se raditi i vještačenje, da se utvrdi starost kostiju i izuzme DNK. Mještani su imali informaciju da je tu nekada bilo groblje, pa je jučerašnja ekshumacija zato i obustavljena do forenzičke obrade - kazala nam je Fazlić.

VEZANI TEKST - U sarajevskoj Ulici Avde Palića radnici naišli na ljudske kosti

Razgovarali smo i sa jednim od mještana. 

- Danas je pronađeno još posmrtnih ostataka na dva mjesta. Živim u blizini i ugledao  sam kosti ruku, nogu, lobanju i nešto kao ostatke nišana. Prema pričama ljudi sa ovog područja, ovdje je nekada bilo muslimansko groblje i ono je zatrpano. Kažu da postoji pisani trag o mezarju. Izgleda da je i kuća koja se nalazi u blizini izgrađena na groblju starom nekih 100 godina. U početku je bilo riječi da su možda posmrtni ostaci iz posljednjeg rata, ali izgleda da nisu. U svakom slučaju pokazat će se šta je istina - ispričao nam je mještanin Edhem A.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.