open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Propale sjednice dvije komisije: HDZ demonstrativno napustio jednu zbog generala, ko je "minirao" drugu
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je prekinula sjednicu jer su je demonstrativno napustili članovi iz HDZ-a zbog imenovanja novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
20.12.2023. u 15:12
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li Čovićevi zastupnici srušiti imenovanje 13 novih generala OSBiH, zašto im smeta Propadalo?

Član Komisije Marina Pendeš (HDZ) zatražila je da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda današnje sjednice, a kada za to nije dobila potreban broj glasova, pozvala je ostale članove komisije iz HDZ-a da napuste sjednicu.

Stoga više nije bilo kvoruma za sjednicu, imajući u vidu da joj mora prisustvovati bar po jedan parlamentarac iz reda svakog od konstitutivnih naroda, a odlaskom HDZ-ovaca Marine Pendeš, Zdenka Ćosića i Slavka Matića sa sjednice nije bilo nijednog člana komisije iz hrvatskog naroda.

Očekivanja su da će se slična situacija desiti sutra na sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta, na čijem je dnevnom redu imenovanje generala.

U HDZ-u negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo BiH imenovalo Martina Propadala.

- Sve je trajalo minut-dva. Pendeš je tražila da se skine imenovanje generala uz obrazloženje da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prekršilo Zakon o odbrani. Ja sam odgovorio da kao komisija nemamo pravo dovoditi u pitanje zakonitost tuđih odluka i treba da se izjasnimo o odluci Predsjedništva BiH. Ja smatram da je sve bilo po zakonu. Pendeš je htjela vratiti odluku Predsjedništvu BiH, ali su joj službenici iz stručne službe objasnili da smo dobili od Kolegija, a ne Predsjedništva, i da imamo obavezu prema Kolegiju – pojasnio je Milan Dunović (DF), član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Dodao je da se glasalo o njenom prijedlogu da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda i da nije dobila potreban broj glasova, odnosno nije bio nijedan glas člana Komisije iz reda bošnjačkog naroda koji je bio za. Suzdržani kod glasanja o prijedlogu Pendeš bili su članovi komisije iz SDA Šerif Špago i Safet Softić, a protiv je bio Jasmin Imamović iz SDP-a, koji je kao dio "Trojke" koalicioni partner HDZ-u i SNSD-u.

- Nakon tog glasanja Pendeš je pozvala ostale kolege iz HDZ-a rekavši im: "Izlazimo, Dunović kaže da je sve po zakonu". Pretpostavljam da će se slično desiti na sjednici Parlamenta – kazao je Dunović.

Probleme u radu danas je imala i Komisija za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ona je odgođena za sutra ujutro jer ni ona nije imala kvorum, a na dnevnom redu imala je niz ratifikacija sporazuma.

VEZANI TEKST - Farsa se nastavlja, odgođeno suđenje Dodiku i Lukiću, odbrana traži izuzeće tužioca

Kako nam je rečeno, na sjednicu nisu došli članovi koji dolaze iz stranaka iz RS-a, odnosno SNSD-a i SDS-a, ali ni član iz Naše stranke. Od devet članova došla su samo četiri.

Safet Kešo (SDA), član ove komisije, kaže da su članovi iz SNSD-a vjerovatno bili na dočeku predsjednika te stranke Milorada Dodika pred Sudom Bosne i Hercegovine, gdje mu je trebalo biti održano suđenje.

Tako svoju obavezu u bh. Parlamentu nisu izvršili Obren Petrović iz SNSD-a i Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, ali na sjednicu komisije nisu došli ni Mladen Bosić (SDS) i Sabina Ćudić (Naša stranka), kao i Midhat Čaušević (SDA) koji je, prema informacijama, jedini opravdao odsustvo.

Na sjednicu Komisije za vanjske poslove došli su Kešo, Saša Magazinović (SDP), Nihad Omerović (NiP) i Darijana Filipović (HDZ).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.