open-navfaktor-logo
search
Dobio vizu SAD-a
Propao Dodikov plan s Tegeltijom: Džaferović će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a
Vijeću sigurnosti UN-a će se u ime Bosne i Hercegovine obratiti predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je dobio vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države. 
09.05.2022. u 15:17
get url
text

Time su otklonjene sve dosadašnje špekulacije, ali i osujećen plan njegovog kolege Milorada Dodika da se u ime naše države Vijeću sigurnosti obrati njegov čovjek, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Dodik svakako ne može putovati u Ameriku jer je na "crnoj listi", te je Tegeltija trebao poslužiti kao rezervna varijanta. 

VEZANI TEKST - Alkalaj: Schmidtu nije dopušteno da se obrati, BiH se suočava sa egzistencijalnom prijetnjom

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti prezentiran Izvještaj visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta zakazana je za srijedu 11. maja.

U novembru prošle godine, Kina i Rusija kao stalne članice nisu dozvolile obraćanje Schmidtu, a tada je dijelove Izvještaja visokog predstavnika pročitao ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj. Međutim, u odnosu na novembar kada je Schmidtovo obraćanje Rusija uvjetovala produženjem mandata Misije EUFOR-a u BiH, ovoga puta takvih zapreka ne bi trebalo biti. Potrebno je da visoki predstavnik, dobije podršku devet članica, i time će mu biti omogućeno da podnese svoj izvještaj.  

Ivica Puljić, dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona objavio je na Twitteru da će Tegeltija  u Americi boraviti 11 dana.

- U njegovoj pratnji ima 10 ljudi. Prije premijera u Americi je dugo bila Bisera Turković. Doduše s manjom pratnjom. Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedini hoteli u Washingtonu i NYC - napisao je on. 

Kako je Tegeltija naređen Alkalaju, a s obzirom na neizvjesnost koja je sada riješena, da li će u New York putovati Džaferović ili možda Željko Komšić, Dodik je planirao da će njegov igrač za govornicom prezentirati Izvještaj Vlade RS-a koji oni iz Banja Luke redovno šalju u UN. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.