open-navfaktor-logo
search
Država po strani
Propao urod pšenice u BiH, ali spašava nas uvoz po visokim cijenama
Zbog obilnih kiša u Bosni i Hercegovini je odgođena žetva pšenice, a prinosi će biti veoma slabi, pa i otkupna cijena. Poljoprivrednici se nalaze u bezizlaznoj situaciji i traže pomoć, ali pšenice će biti dovoljno jer je uvozimo.
15.06.2023. u 17:19
get url
text

- Ove godine seljaci su u Republici Srpskoj posijali mnogo pšenice jer su se nadali dobrim podsticajima, a na kraju će ispasti da im neće ostati ni slama od pšenice. Domaću pšenicu u BiH niko i ne kupuje niti ko brine o otkupnoj cijeni. Otkupljivači pšenice nam ne nude ništa, jer znaju da zbog obilnih padavina pšenica će biti lošeg kvaliteta. Država se ne miješa u cijene mesa, mlijeka, pšenice i svega ostalog. Država samo daje dozvole za uvoz da bi naplatila PDV i ostale dadžbine koje joj pripadaju i ne interesuje ih zaštita domaće proizvodnje. U 2022. godini pšenica se u BiH otkupljivala po 60 feninga po kilogramu, a ove će godine biti najvjerovatnije od 30 do 35 feninga – ističe za Faktor Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a.

Sve to vodi novom poskupljenju brašna čija je trenutna cijena TIP 400 oko dvije marke za jedan kilogram. Poljoprivrednici ističu kako oni, kao primarni proizvođači, uopće ne sudjeluju u kreiranju konačnih cijena po kojima se kupuje u prodavnicama.

- Trebalo je početi vršenje pšenice, ali u polje nije moguće ući sa kombajima zbog obilnih kiša i jednostavno pšenica još nije sazrela. Još su zelena polja, a trebaju biti žuta jer pšenici nedostaje sunca. Žetva se odlaže za toplije vrijeme i kada će to biti, niko ne zna. Otkupna cijena pšenice bit će drastično smanjena i mlinari znaju da je lošeg kvaliteta pa će i otkupna cijena biti niska. Ali građani u BiH ne trebaju strahovati jer mi uvozimo 95 posto pšenice. Kolika će biti cijena brašna, još se ne zna, ali će je odrediti potražnja i ponuda u svijetu, a kao što rekoh, pšenicu uvozimo i još je prerano prognozirati o otkupnoj cijeni pšenice i cijeni brašna – kazao je za Faktor Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.