open-navfaktor-logo
search
Okružni sud Banja Luka
Propast Bobar banke: Bivša direktorica Agencije za bankarstvo RS-a oslobođena optužbi 
Bivša direktorica Agencije za bankarstvo bh. entiteta Republika Srpska Slavica Injac oslobođena je danas optužbi za krivično djelo nesavjestan rad u službi u predmetu “Bobar banka”.
17.01.2023. u 14:22
get url
text

Presudu je donio Okružni sud Banja Luka i to šet godina nakon podizanja optužnice u ovom predmetu.

- Očekivala sam ovakvu presudu. Hvala mom advokatu, najteže je braniti one koji nisu krivi - kazala je Injac po izlasku iz sudnice. 

Injac se stavljalo na teret da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da "Bobar banka" posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a “Bobar banka” je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” podiglo je Tužilaštvo BiH još u martu 2017. godine i njom je bilo obuhvaćeno 16 osoba, kojima se stavljalo na teret da su djelovali kao organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti “Bobar banke”.

Vijeće Suda BiH je izdvojilo predmet protiv Slavice Injac u odnosu na ostale optužene, a njen predmet je 30. oktobra 2018. godine prebačen na Okružni sud Banjaluka, da bi Tužilaštvo RS-a prošle godine izmijenilo optužnicu i na teret stavilo blaže krivično djelo - nesavjesno poslovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.