open-navfaktor-logo
search
Akcija Kodeks
Proširena istraga: SIPA uhapsila još jednu osobu u sklopu istrage protiv Mehmedagića i Debevca
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli šest lokacija i uhapsili jednu osobu, a u sklopu istrage protiv bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.
14.02.2024. u 09:57
get url
text

VEZANI TEKST - Predloženo produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, ove aktivnosti su izvedene u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti.

Iz SIPA-e su naveli da se uhapšena osoba sumnjiči za krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine (ko na osnovu spola vrši nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje kojim se ugrozi mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, op.a.) 

- Uhapšena osoba je sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Iz Tužilaštva BiH danas su i zvanično potvrdili da su Sudu uputili prijedlog za produženje pritvora Mehmedagiću i Debevcu za još 30 dana, a kako bi se mogle u cijelosti realizovati sve potrebne aktivnosti, radi donošenja tužilačke odluke u predmetu.

- S ciljem zaštite istrage, u ovom trenutku ne možemo iznositi više detalja ili informacija - naveli su iz Tužilaštva.

U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište na kojem će Tužilaštvo obrazložiti prijedlog za produženje pritvora pred Sudskim vijećem kojim će predsjedavati sudija Davorin Jukić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.