open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo i dalje istražuje
Prošla je godina, a javnost još ne zna ko je pacijentima u KS upisivao lažne dijagnoze
Ni nakon više od godinu dana, od kada je otkrivena afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u Kantonu Sarajevo i izdavanja lažnih recepata, javnosti nisu poznate odgovorne osobe.
02.01.2024. u 08:13
get url
text

 VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

Afera kojom je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen za blizu pola miliona KM, otkrivena je polovinom novembra prošle godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Erduan Kafedžić, šef Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kaže kako je Ured postupio po dva ili tri zahtjeva Tužilaštva KS, proslijedio sve ono što je traženo, a u vezi je sa slučajem upisivanja lažnih dijagnoza pacijentima u KS.

Erduan Kafedžić

- Predmet je sada isključivo u nadležnosti Tužilaštva KS. Postoji labirint ljudi, pravnih i fizičkih lica koji se istražuju, vjerovatno je i to razlog zašto istraga duže traje i to je sve što vam mogu reći - dodao je Kafedžić.

Iz Tužilaštva KS, na naš upit - dokle se došlo u istrazi te kada će se znati odgovorni, kao i do sada, odgovorili su kratko.

- Po okončanju svih radnji dokazivanja, postupajući tužilac donijet će konačnu tužilačku odluku o kojoj će javnost biti blagovremeno informirana - naveli su iz Tužilaštva KS.

 VEZANI TEKST - Upisivanje "lažnih dijagnoza" pacijentima u KS: Ni devet mjeseci poslije ne znaju se počinioci

Polovinom januara iz Ureda za borbu protiv korupcije za Faktor su kazali kako su "osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, osumnjičeni u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata".

Sedam mjeseci poslije, u augustu ove godine Kafedžić nam je rekao "da je Tužilaštvo KS suzilo broj osoba na koje sumnjaju da su upletene u slučaj".

- Mi smo od Tužilaštva do sada dobili dva ili tri zahjeva po kojima smo postupili promptno, dostavili dokumentaciju, naš analitički proizvod i šematski prikaz. Mislim da Tužilaštvo istražuje puno dublje od identifikacije samih počinilaca, da li ima neke materijalne koristi, a za to vjerovatno treba i više vremena. Koliko mogu procijeniti po njihovim tužilačkim zahtjevima, postupak bi ubrzo trebao biti okončan - kazao nam je u augustu Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.