open-navfaktor-logo
search
Špicasta stijena
Prošlo je 15 mjeseci od najave Karić o izgradnji vidikovca "Oko Sarajeva": Šta kažu u Gradskoj upravi?
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je u julu 2022. godine izgradnju vidikovca (skywalk) iznad naselja Sedrenik. Radi se o lokalitetu Špicasta stijena, s kojeg je agresor na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. terorizirao građane Sarajeva.
06.10.2023. u 07:50
get url
text

Prošlo je 15 mjeseci, a na spomenutoj lokaciji nema nikakvih radova. Da li se odustalo od ovog projekta, postoje li neke prepreke realizaciji ili je nešto treće u pitanju?

- Grad Sarajevo je krajem 2022. godine podnio zahtjev Službi za urbanizam Općine Stari Grad za dobijanje urbanističke saglasnosti za izgradnju objekta skywalk sa pripadajućim sadržajima na lokaciji Špicasta stijena, u skladu s idejnim projektom "Sarajevo Eye" (Oko Sarajeva). Općinski organ je proslijedio naš zahtjev Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo i Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa radi daljnjeg postupanja - saopćeno je Faktoru iz Gradske uprave.

Navode kako su sugerisane izmjene idejnog projekta.

- Nadležni općinski organ je dostavio mišljenja navedenih institucija, koja definiraju specifične smjernice za izmjenu i redizajn idejnog projekta, a sve radi specifičnosti predmetnog lokaliteta, čime se u potpunosti mijenja prvobitni koncept ovog objekta. 

Trenutno se provode aktivnosti na izmjeni i prilagođavanju projektne dokumentacije kako bismo ispunili zahtjeve za dobijanje urbanističke saglasnosti. Imajući u vidu suštinske promjene i potpunu preobrazbu koncepta projekta, izmjene projektne dokumentacije se vrše u saradnji s navedenim institucijama kako bismo udovoljili postavljenim smjernicama - istakli su.

U Uredu gradonačelnice nemaju procjenu koliko bi mogla koštati izgradnja vidikovca.

- Trenutno nemamo dostupnu finansijsku procjenu troškova izgradnje ovog objekta. Ona će biti dostupna tek nakon što se izradi glavni projekt - kazali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.