open-navfaktor-logo
search
Dan žalosti u FBiH
Prošlo je 28 godina od zločina na tuzlanskoj Kapiji, a zločinac Đukić još uvijek slobodno šeta Beogradom
U Federaciji Bosne i Hercegovine danas je Dan žalosti. Na današnji dan, 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle, zločinačka granata s Ozrena ubila je 71 osobu, a ranila više od 150. Stradali su uglavnom mladi, a prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine.
25.05.2023. u 07:49
get url
text

Brojne delegacije i građani ujutro će položiti cvijeće na Aleju mladosti na Slanoj Banji, gdje počiva 51 žrtva masakra. Nakon toga, u 11 sati uslijedit će polaganje cvijeća na Kapiji. Oglašavanje sirena, planirano je u 20.55 sati, u znak sjećanja na trenutak kada je granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život.

Iako je od ovog stravičnog zločina nad civilima prošlo 28 godina, pravda još uvijek nije stigla odgovorne. Za ovaj zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora, jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo. Sve to dodatno iritira porodice žrtava, jer je Đukić jedini pravosnažno osuđen za ovaj zločin, a nije iza rešetaka.

Zločin na Kapiji bio je i ostao najveća rana u historiji Tuzle i to se može osjetiti svakog 25. maja. Grad soli ovoga dana nije svoj. Sve je tiše. Šetnja gradskim ulicama toga dana nije šetnja nego samo prolazak, a odredište su Slana Banja gdje je sahranjena 51 od ukupno 71 žrtve i Kapija, gdje cvijeće i svijeće ispod stihova Maka Dizdara i onoga ko ne zna gdje je došao upozoravaju da pogleda, upita, sazna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.