open-navfaktor-logo
search
Ko koga farba
Prošlo je osam mjeseci od skrnavljenja fasade na Halidovom dvoru
Procedura vraćanja izgleda fasade na Halidovom dvoru, kulturno-historijskom spomeniku, trajala je mjesecima, vlasnik kafića koji je napravio štetu u međuvremenu je novčano kažnjen, a na potezu je Općina Centar 
22.10.2019. u 21:11
get url
text
Halidov dvor, fasada
Halidov dvor, fasada

U februaru 2019. godine dio fasade Halidovog dvora u ulici Hiseta prefarban je drečavom zelenom bojom, a inspekcija je naložila da se fasada vrati u prvobitno stanje, ali to još nije urađeno.

Naš fotoreporter nakon osam mjeseci ponovo je fotografisao zgradu u ulici Hiseta i mislio je da je fasada vraćena u prvobitno stanje. Kako se vidi na fotografiji, drečava zelena boja skoro je izblijedjela i jedva se nazire ispod boje orginalne fasade zgrade.

Halidov dvor je izgrađen 1923. godine i spada u kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva, a štetu je načinio vlasnik kafića "Retro", koji se nalazi u prizemlju, tako što je ofarbao dio zaštićene zgrade u drečavu zelenu boju.

Inspekcija je vlasnika kafića novčano kaznila i naredila da se fasada na Halidovom dvoru mora vratiti u prvobitno stanje.

Procedura za vraćanje izgleda fasade u prvobitno stanje trajala je mjesecima i kada su svi nadležni uradili svoj dio posla, još se čekalo da se na fasadi vrati originalna boja. Čekalo se i da inspekcija uradi svoj dio posla. Zatim se loptica prebacila na Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Zavod je napravio projekat obnove fasade, dali podatke šta je sve potrebno da se fasada uredi kao što je i bila i kazali da je sada sve u nadležnosti Općine Centar jer se Halidov dvor nalazi u ovoj općini.

U Općini Centar još se ne oglašavaju kada će se fasada na Halidovom dvoru vratiti u prvobitno stanje ili prosto čekaju da drečavo zelena boja izblijedi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.