open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Prošlogodišnja dobit JP "Sarajevo" u iznosu 887.665 KM ostaje u preduzeću
Na 40. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavala Edina Gabela, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća, gradski vijećnici su odali počast preminulom Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
30.07.2020. u 17:44
get url
text

Rad sjednice po dnevnom redu, započeo je tako što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo odluke o izboru člana Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva, te radno-pravnom statusu zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Mire Lazovića.

Usvojena je Odluka o raspodjeli dobiti Javnog preduzeća "Sarajevo" d.o.o. za 2019. godinu. Dobit u iznosu od 887.665,00 KM, u skladu s Odlukom, ostaje u preduzeću kao neraspoređena dobit.

Gradski vijećnici su usvojili Odluku o izmjeni i dopunama Kalendara obilježavanja datuma i događaja značajnih za Grad Sarajevo. Tako se, u skladu sa Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo o proglašenju 5. februara "Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Grada Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992.-1995. godine", u poglavlju Kalendara pod nazivom "Važniji datumi i mjesta stradanja građana na području Grada Sarajeva 41.-45./92.-96." tačka "Pijaca Markale Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u vrijeme opsade 92.-95." mijenja i glasi "Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Grada Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992.-1995. godine", te se Kalendar dopunjava odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomeniku "Dobrinjska barikada" i Spomen-obilježju ispred Općine Novi Grad Sarajevo.

U nastavku sjednice, usvojena je Odluka o utvrđivanju nacionalnih kulturnih društava od posebnog značaja za Grad Sarajevo. Kulturna društva Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La benevolencija", Grad Sarajevo će sufinansirati iz sredstava Budžeta Grada Sarajeva, u skladu sa kriterijima definisanim u Odluci. Sve četiri nacionalne institucije kulture, svojim radom, dugi niz godina, doprinose kulturnom identitetu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo i sve većeg broja zaraženih korona virusom, gradski vijećnici su usvojili Odluku o poklonu i davanju saglasnosti na Ugovor o poklonu putničkog kombi vozila, marke "volkswagen", koje se nalazi u vlasništvu Grada Sarajeva, Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Gradski vijećnik Vedad Deljković podnio je inicijativu da svaka julska sjednica  počinje učenjem Fatihe i minutom šutnje za ubijene, nevine, žrtve genocida u Srebrenici, Prijedoru i drugim dijelovima BiH, saopćio je Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.