open-navfaktor-logo
search
Okončani pregovori
Prosvjetni radnici u TK od Nove godine očekuju veće plaće
Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila tekstove sporazuma o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u osnovnim i srednjim školama, koji će potpisati Vlada Tuzlanskog kantona i predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.
06.09.2018. u 10:26
get url
text

Ovo je rezultat pregovora Vlade i sindikata prosvjetara o kojima je Faktor pisao prošle sedmice.

- Sporazumi su usklađeni sa zaključcima sa sastanka Pregovaračkog tima Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Između ostalog, sporazumima se predviđa povećanje koeficijenta za obračun plaća uposlenicima u osnovnim i srednjim školama za 6,5 posto, a primjena obračuna plaća po ovom sporazumu će se izvršiti nakon usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu sa primjenom novih koeficijenata počev od 1. januara 2019. godine ili putem eventualne korekcije plaća za period od 1. januara do donošenja Budžeta TK za 2019. godinu - pojašnjeno je iz Vlade TK.

Inače, početni zahtjev sindikata prosvjetara bilo je povećanje plaća od oko osam posto, a ono što je dogovoreno iznosi nešto manje.

Sporazumi sa sindikatima zaposlenih u obrazovnom sektoru provodit će se nakon izbora, a morat će ih uzeti u obzir oni koji budu na vlasti, a time i u poziciju da kreiraju budžet za narednu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.