open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Protest radnika Bosnalijeka: Naša kompanija je na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje
Sindikat Bosnalijeka već duže vremena upozorava javnost i nadležne institucije da se naša kompanija nalazi na udaru grupe dioničara koji nezakonito žele preuzeti upravljanje nad kompanijom, čime se ugrožava poslovanje i radna mjesta. To je bio i razlog da danas radnici Bosnalijeka izađu na protestno okupljanje.
24.08.2022. u 15:15
get url
text

- Ove aktivnosti provode se pod diregentskom palicom AS Holdinga i Hercegovinalijeka, koji sistemski mjesecima, kršeći odredbe zakona o preuzimanju dioničkih društava, djeluju zajednički u pravcu preuzimanja kompanije, krijući vlasništvo nad dionicama iza skrbničkih računa - saopćio je Sindikat.

Radnici Bosnalijeka ogorčeni su, kako navode, postupanjem ove grupacije, AS Holdinga i Heregovinalijeka koji su se, ističu, mjesecima lažno predstavljali u javnosti insinuirajući da je promijenjena upravljačka struktura, nanoseći im štetu kod brojnih poslovnih partnera sa kojima imaju poslovni odnos – od banaka, revizora, kupaca i slično, koji su logično takve navode morali provjeravati, čime je njihova reputacija bila ugrožena!

Okosnica bh. ekonomije

- Bosnalijek ima sedamdesetogodišnju tradiciju poslovanja, mi smo okosnica bh. ekonomije, čuvar zdravlja našeg stanovništva, značajna podrška široj društvenoj zajednici u brojnim segmentima, i na ovaj način želimo pokazati javnosti da nećemo dozvoliti da Bosnalijek doživi toliko puta vidjen scenarij u našoj državi kroz uništenje kompanije i ukidanje naših radnih mjesta, a što je svojstveno ovoj grupaciji. 

Zadnja u nizu nelegalnih aktivnosti ove grupacije, a koji su bili i okidač za ovaj skup i apel za podršku vladajućim strukturama i nadležnim institucijama, koji se bave ovim pitanjima, je činjenica da je ova grupa dioničara nezakonito sazvala svoju vlastitu redovnu godišnju skupštinu u prostorijama hotela, pored činjenice da isti mjesec Bosnalijek ima zakazanu redovnu godišnju skupštinu - ističu u saopćenju.

Na ovaj način se, kako dodaju, šalje poruka bezvlašća, i, kako kažu, logično da su u velikom strahu za svoja radna mjesta.

- Bosnalijek danas zapošljava više od 850 uposlenika. Kroz djelovanje u granskom sindikatu i generalno upoznati smo da je AS Holding smanjio radnička prava u svim firmama koje je grupacija preuzela i dobro znamo kakva bi nas sudbina dočekala ako bi kojim slučajem, koristeći se nelegalnim načinima, ova grupacija preuzela upravljanje Bosnalijekom - saopćili su.

Današnjim okupljanjem žele, kako kažu, poslati vrlo jasnu poruku.

- Bosnalijek nisu zgrade i mašine, već prije svega njegovi radnici koji su svojim radom uspjeli u proteklim godinama napraviti jednu od najboljih kompanija u BiH i jednog od regionalnih lidera u farmaceutskoj industriji, na ponos svih nas u BiH. Mi smo danas kompanija koja bilježi vanserijske rezultate, najbolje u historiji poslovanja, mi smo prepoznat brend na tri kontinenta, izvozimo na više od 28 svjetskih tržišta i ne možemo dozvoliti nikom, pa ni AS Hodlingu i Hercegovinalijeku da nezakonito djelujući preuzmu upravljanje kompanijom - navode iz Sindikata.

Sindikat je, ističu, odlučan u svojoj borbi da ne dozvoli ugrožavanje radnih mjesta i opstanak Bosnalijeka koji uspješno radi i osigurava egzistenciju svojih radnika i njihovih porodica. Spremni su ići i dalje ako se njihovo upozorenje ne shvati ozbiljno.

- Radnici Bosnalijeka imaju osigurana sva prava koja predviđaju naši zakoni, pa i iznad toga i nastojimo konstantno da se ta prava unaprijede. Dostignuti nivo radničkih prava nećemo dozvoliti nikome da uruši, a naročito ne onim istim pojedincima koji su to već činili u nizu drugih firmi, a čiji su radnici danas ili na ulici ili rade u nemogućim uvjetima - naveli su iz Sindikata Bosnalijeka.

Jasni zahtjevi i poruka

Sa današnjeg skupa poslali su jasne zahtjeve prema nadležnim insistitucijama koje su ih, kako ističu, dužne zaštititi od nezakonitog postupanja:

- Odmah zaustavite održavanje nelegalnih skupština  koje imaju samo jedan cilj – a to je instaliranje garniture predvođene grupom dioničara AS Holding i Hercegovinalijek koji su se proteklih mjeseci služili svim i svačim, svim raspoloživim i nezakonitim sredstvima da uđu u kompaniju i da našim parama spašavaju prezadužene posrnule firme svoga holdinga.

- Odmah pristupiti dosljednoj primjeni zakona o preuzimanju dioničkih društava, a u vezi sa zajedničkim djelovanjem AS Holdinga i Hercegovinalijeka koji su već odavno prešli zakonski prag od 25 posto skrivajući se iza skrbničkih računa.

Iz Sindikata poručuju da je njihova poruka jasna:

- Koje god oni odluke izglasali po svojim nelegalnim skupštinama, radnici Bosnalijeka su jednoglasni i mi nećemo dozvoliti nezakonit ulazak tim ljudima preko vrata ove kompanije!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.