open-navfaktor-logo
search
Borba za rijeke
Protest u Sarajevu: Hitno primijeniti zaključak o zabrani izgradnje MHE
Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine pozvala je Vladu Federacije BiH da realizira zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) koji je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 23. juna.
30.09.2020. u 15:04
get url
text

Tim povodom u Sarajevu su danas održani protesti kada je izvršna direktorica Arhus centra u BiH Emina Veljović ocijenila da usvojeni zaključak predstavlja svojevrsnu političku volju da nadležne institucije namjeravaju ozbiljno pristupiti rješavanju problema izgradnje MHE.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH traže i hitno ukidanje podsticaja za male hidroelektrane i ističu da mnogi građani ne znaju da se njihovim novcem finansira uništavanja rijeka. Koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH Dragana Skenderija je podsjetila da su upravo građani ti koji su se pobunili posljednjih nekoliko godina i borbi za zaštitu rijeka.

Kako je naglašeno iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH, borba aktivista i građana protiv izgradnje malih hidroelektrana aktuelna je u cijeloj Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.