open-navfaktor-logo
search
Pročitan proglas
Protest u Tuzli: Osobe s invaliditetom očekuju konkretne akcije na sprečavanju nasilja nad štićenicima zavoda
Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla organizirao je mirno okupljanje na platou kod Meše i Ismeta u Tuzli zbog nedavnog fizičkog zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
23.08.2023. u 14:55
get url
text

Na protestima je pročitan i javni proglas u kojem se podsjeća da je i prije četiri godine zabilježen slučaj zlostavljanja, ali da društvo nije adekvatno reagovalo. 

- Snimak je šokantan za nas roditelje. Nije to prvi put, ovo se ponavlja. Ništa se ne preduzima, a mi imamo strah šta će biti s našom djecom ako dođu do zavoda u Pazariću - kaže majka djeteta sa invaliditetom iz Gradačca Nusreta Selimović. 

Osobe s invaliditetom ističu kako je vrijeme da konkretnije uzmu stvari u svoje ruke i da se zalažu da društvena zajednica poštuje međunarodne konvencije. Također, poručuju kako ni jedno nasilje nema opravdanje, a pogotovo nema opravdanje nasilje nad osoba sa invaliditetom koje se i ne mogu braniti od nasilnika. 

- Konstantno ukazujemo na to da su doneseni međunarodni i lokalni dokumenti koji jasno utvrđuju i regulišu oblast invalidnosti u kojima osobe s invaliditetom imaju zagarantirana osnovna ljudska prava, ali primjena konvencija i dokumenata i zakona se adekvatno ne provodi - kaže Adisa Kišić iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom "Lotos" Tuzla. 

Osobe s invaliditetom očekuju konkretne reakcije kako bi se u budućnosti spriječilo nasilje nad štićenicima bilo kojeg zavoda koji brine o ovoj populaciji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.