open-navfaktor-logo
search
Skup upozorenja
Protesti radnika ispred zgrade Vlade KS, zahtjeve ima osam sindikata: "Forto, vrati pare"
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo počeo je protestni skup radnika Koordinacije osam sindikata u Kantonu Sarajevo, koju čini više od 25.000 radnika, članova sindikata osnovnog obrazovanja, policije, državnih i kantonalnih služebnika srednjeg obrazovanja, radnika u zdravstvu i komunalnoj privredi.
14.12.2022. u 10:07
get url
text

Radnici su na proteste došli sa desetinama zastava i transparenata te sa jasnom porukom prema Vladi KS da im mora vratiti dostojanstvo.

{$galerijaFotografija}

Nezadovoljni radnici traže od Vlade isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaća za narednu 2023. godinu.

Radnici, između ostalog, nose transparent na kojem piše "Forto, vrati pare".

Istovremeno dok se sindikalac Saudin Sivro obraćao okupljenim radnicima, premijer KS je davao izjave za medije pa je kazao i to da Vlada podržava sindikalne aktivnosti, ali da im on ne može obećati ništa.

Iz Vlade tvrde da novca nema u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS za te stavke. 

- Mi provjereno znamo da ima više od 550 miliona KM i da uopće nije upitna isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM, ali i ostalih zahtjeva koji su upućeni izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora koji je potpisan u aprilu ove godine - kazao je Faktoru Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS. 

Iako su prvobitno najavili od 500 do 1.000 učesnika, prema riječima Saudina Sivre, predsjednika Koordinacije sindikata KS, očekuje se da će ispred Vlade KS danas biti između 1.000 i 1.500 učesnika.

- Nismo ograničili broj učesnika, ali smo dobili informaciju da je veliko interesovanje nezadovoljnih radnika za protestni skup - kaže Sivro.

Kako rekoše, radnici će danas sa skupa poslati poruku upozorenja Vladi KS i premijeru Edinu Forti.

- Ukoliko se ogluše na naše poruke slijede veći protesti, a onda ćemo stupiti u lančane štrajkove upozorenja koji bi mogli u konačnici kulminirati onim što niko od nas ne bi želio, a to je generalni štrajk i potpuna paraliza KS - naglasio je Sivro.

VEZANI TEKST - Koordinacija sindikata u KS: Ako se Vlada KS i premijer Forto ne uozbilje, paralizirat ćemo funkcionisanje KS

Radnici nisu pristali na to da im se Forto obrati. Uzvikivali su da žele novac, a ne govore.

- Ovakva Vlada KS inertna i mlohava u protekla tri mjeseca pokazala je svoju neozbiljnost. Od danas od njih očekujemo da se uozbilje, a od lidera političkih stranaka, koje čine vladajuću većinu u KS, da se uključe u ovu priču kako bi se izbjegli veći problemi i štete po građane KS. Naše poruke su jasne - pozivamo radnike da iskažu svoje nezadovoljstvo i kažu šta ih tišti te da pokažu da ovo nije nikakva interesna skupina osam predsjednika sindikata nego nezadovoljstvo i bunt radnika. Ovo su radnički protesti - istako je Sivro.

Protesti ispred Vlade KS, 14.12.2022.
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.