open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Protesti radnika Zraka: Ne odustajemo dok se stečaj ne zaustavi
Počeli su protesti radnika Zraka Sarajevo danas ispred zgrade preduzeća, a koji su zabrinuti da bi pokrenuti stečaj firme mogao dovesti do njene likvidacije.
26.06.2023. u 10:10
get url
text

Trenutno se okupilo oko 150 radnika sa porodicama, no iz minuta u minut pristiže im podrška. Pridružili su im se i radnici iz namjenske industrije Ginexa, Igmana i Pretisa. 

- Fabrika Zrak i naše kolege dovedeni su na rub egzistencije. U teškoj su situaciji. I mi smo sve to preživljavali prije nekoliko godina. Mi se suosjećamo sa kolegama. Ovo je sramota šta se dešava sa ovakvim gigantom. Ovim putem apelujemo kao radnici, kao građani, Parlamentarnoj skupštini FBiH, Vladi FBiH, i svim patriotama da u najkraćem mogućem roku, a može se, samo je bitna volja - kazao je Mirza Fazlić radnik Pretisa.

Kako su kazali, ako bude trebalo, ostat će cijeli dan te očekuju da će ih biti više stotina.

Pridružio im se načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

- Ne znam postoji li bolji primjer u našoj državi odnosa prema samim sebi. Gledao sam boršuru Zraka od prije rata, kompletno rukovodstvo tadašnje države došlo je u Zrak koji je bio ponos cijele tadašnje države. A sada smo jedva za deset godina uspjeli natjerati našeg ministra da dođe u firmu. Ovaj način na koji se došlo do krvničkog odnosa prema firmi bi se moglo u školama proučavati.

Inače pojam stečaja, otkud nekome pravo da tako unštava sve. Ispratio sam nekoliko stečaja na području naše općine kao načelnik. Sve i jedna firma su prevorene u prah i pepeo. Znate šta je bilo sa Žicom, GP Bosnom i niko neće istraživati šta se desilo - rekao je Efendić.

Iznio je optužbe na račun suda i Vlade FBiH. 

- Zrak ima tri puta više imovine nego dugovanja, ali mu ne da sud da riješi dugovanja jer je na sve stavio zabilješke i hipoteke, i to od oka. Sud je blokirao svu imovinu i firma nije mogla doći do prilike da vrati dugove, a onda sud gasi firmu jer nije platila dugove. I svo vrijeme Vlada FBiH nema pojma šta bi radila sa Zrakom. Zamislite direktora kojeg Vlada imenuje u decembru i ne brine se ni danas što nije registrovan, a nije registrovan jer skupština ima dva, a ne tri člana.

Zrak je branio Sarajevo. Meni je sumnjivo i odakle postoje motivi za uništavanje firmi, ako nas neko napadne kako da se odbranimo. BNT iz Travnika ne može napraviti nijedno oružje bez Zraka. Cijela namjenska industrija bez Zraka je ugrožena. Vlada FBiH je mogla jednostavnim aktom reći da je firma od strateškog značaja kad je sud pitao za stečaj - dodao je Efendić.

VEZANI TEKST - Danas protesti radnika Zraka; Čano: Nikšić je lijepo govorio, pozivam Vladu FBiH da riječi pretvori u djelo

Almir Salihović, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH, kazao je kako današnji skup nije motiviran niti politički usmjeren, nego je glas naroda protiv nepravde.

-  U posljednje vrijeme svjedočimo jednom primjeru borbe za prava na rad, na život. Borbe za radničko dostojanstvo, dostojanstvo čovjeka i njegove porodice. Sve se urotilo protiv Zraka. Od nekompetentnih uprava i nadzornih odbora, ministarstava, vlada, preko stranačkih lešinara i grobara namjenske industrije i privrede, građevinskih lobija, vojnih operativaca, pa sada kako se najavljuje i suda. Borba za Zrak je primjer opće borbe radnika, jer naša svetinja je dostojanstvo čovjeka, pravo na rad i život. Poručujemo svima, nismo ničiji kurbani niti plijen, poručujemo građevinskoj mafiji, ne damo Zrak. Poručujemo sudu - nismo mi poligon za vaše izopačene i korumpirane prakse, ne damo Zrak. Poruka Vladi FBiH i resornom ministarstvu - cijenimo vašu opredijeljenost za pomoć i spas Zraka, nadamo se da ćete ispuniti to obećanje. Ali, nas je jednom ujedala zmija, nikakva i povremena pomoć i rješenja neće riješiti pitanje Zraka, a samim tim ni sudbine, ne samo radnika i njihovih porodica, nego sve one koji su uzročno-posljednično vezani poput naših kolega iz BMT-a Tehničko remontnog zavoda Hadžići i drugih firmi namjenske industrije u malom - kazao je Salihović. 

Salihović je ponudio prijedloge za rješenje problema preduzeća Zrak: 

- Da Vlada FBiH donese uredbu sa zakonskom snagom da se obustave svi stečajni postupci u firmama u kojima traje postupak konsolidacije, a u kojima je Vlada većinski vlasnik. Da se istovremeno provede nadzor nad firmama u skladu sa zakonom o finanijskoj konsolidaciji FBiH koji je iznad zakona o stečaju. Uporedo, neophodno je izraditi plan konsolidacije koja će biti vodilja za oporavak i napredak firme - naveo je Salihović. 

Edin Čano, vršilac dužnosti direktora preduzeća Zrak, kazao je "kako stečajna i državna mafija vode državu, ali im to nećemo dozvoliti". 

- Vlada FBiH spava zimski san. Malo se probudila, donese neke zaključke, a na terenu ništa još nismo vidjeli. Oni se stečajnom upravniku udvaraju, umjesto da mu narede. Vlada je ta koja vlada, a ne stečajni upravnik. Zrak je prije rata 600 proizvoda pravio i za sve njih postoji tehnička dokumentacija. To je najveće bogatstvo Zraka, ali neko hoće za male pare da dođe do gotovog posla. Od mašina, zgrada, zemlje, sve je umanjeno minimalno za deset puta. Kažu stečaj nije kraj, ali kod nas u Bosni neka neko navede stečaj koji je uspio, 99,9 posto njih znači likvidaciju. Sljedeći korak je generalni štraj kada ćemo pokazati našu najveću snagu - istakao je Čano.     

Emir Kominlija, predsjednik Sindikata radnika preduzeća Zrak, navodi kako neće odustati sve dok se stečaj ne zaustavi i pokrene proizvodnja u punom obimu.

Kao predstavnik Saveza samostalnih sidnikata BiH obratio se Samir Kurtović.

- Došli smo danas ovdje da damo podršku Sindikatu Zraka i Sindikatu metalaca FBiH. Ovaj postupak koji se vodi nije korektan, pogotovo stare Vlade FBiH koja je napravila stečajni postupak. Ova nova Vlada se našla u jednom problemu. Danas smo mi ovdje da ih podršimo, da se donese neki podzakonski akt u smislu uredbe.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka: Sud odbio žalbu, ako Vlada FBiH ne bude reagovala, izlazimo na proteste

Da se povuče stečaj i da se napokon radnici vrate na nivo koji treba da se vrate. Očekujemo od nove Vlade FBiH, ono što su obećali premijer Nikšić i reosrni ministar, da nastave taj kontinuitet - kazao je Kurtović dodajući kako kao Sindikat stoje na raspolaganju u smislu pravnih akata u rješavanju ovog pitanja.

Organizatori protesta naveli su da je u 12:30 sati planiran sastanak u zgradi Vlade FBiH sa premijerom Nerminom Nikšićem.

{$galerijaFotografija}

_DSC3118.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.