open-navfaktor-logo
search
Novo okupljanje
Protesti "širom BiH", ali ne tamo gdje vladaju SNSD i HDZ: Nakon Sarajeva i Tuzle, šetnja ponovo u Sarajevu
Politička stranka Platforma za progres (PzP) je najavila održavanje mirnih protestnih šetnji, u kojima učestvuju i predstavnici ostalih opozicionih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Međutim, čini se da su okviri BiH posmatrani iz perspektive čelnika tih stranaka reducirani na mnogo uži teritorijalni okvir.
06.06.2020. u 14:57
get url
text

Nakon mirne protestne šetnje u Mostaru, koja je održana 16. maja, a zatim i u Sarajevu 30. maja, najavljena je nova, ovaj put u Tuzli 13. juna.

VEZANI TEKST - Protestna šetnja u Sarajevu: "Dosta je bilo šutnje"

Nakon Mostara, Sarajeva i Tuzle, očekivalo se da će nove protestne šetnje, kako je to i najavljeno, biti održavane u drugim gradovima širom BiH, poput Banje Luke, Bijeljine ili Širokog Brijega.

- Javnosti poručujemo da Platforma za progres čvrsto drži svoja obećanja – navodi se u posljednjoj Facebook pozivnici na mirnu protestnu šetnju.

Međutim, prva naredna mirna protestna šetnja neće biti ni u Banjoj Luci, ni Bijeljini, ali ni u Širokom Brijegu, već 27. juna – ponovo u Sarajevu.

Da će protesti biti održavani širom BiH, najavili su i ostali šefovi opozicionih stranaka koji su se odazvali posljednjoj šetnji u Sarajevu.

- Radimo na protestima u cijeloj BiH, ne samo u Federaciji, nego i u RS-u – kazao je šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković.

Proteste koje je organizirao PzP u Sarajevu su, podsjetit ćemo, podržali, pored NiP-a, još Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka i Nezavisni blok.

U međuvremenu su se čelnici tih stranaka uspjeli i posvađati, optužujući jedni druge za "prisvajanje protesta", dok je SDP uoči održavanja protestne šetnje u Sarajevu preko svojih portala osuo paljbu protiv predsjednika PzP-a Mirsada Hadžikadića, kojeg su označili kao "SDA igrača".

VEZANI TEKST - Hadžikadić bi ukinuo novac strankama, Nikšić ne bi, on je samo "slučajni prolaznik" na protestima

Nisu se čelnicima SDP-a svidjeli ni Hadžikadićevi zahtjevi o ukidanju finansiranja političkih stranaka iz budžeta, dok je šef PzP-a zamjerio kolegama iz drugih stranaka da su proteste namjeravali "prisvojiti".

Uprkos ranijim najavama, moglo se pretpostaviti da će protestne šetnje zaobići entitet RS ili dijelove FBiH sa apsolutnom hrvatskom većinom, odnosno one sredine u kojima vladaju Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, s obzirom da stranke koje stoje iza protesta u tim sredinama i ne računaju na podršku glasača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.