open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Protesti zdravstvenih radnika u Konjicu; Kerić: Uprava šalje ljude u penziju, a 14 godina nisu im uplaćivani doprinosi
Uposlenici Doma zdravlja Konjic jutros u 10 sati izašli su u protestnu šetnju koja će trajati do 12.30 sati, potvrdio je to za Faktor Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva te javne ustanove.
05.12.2022. u 12:03
get url
text

U protestnoj šetnji kroz grad zdravstvenim radnicima pridružile su se i kolege iz Mostara i Sarajeva te predsjedništvo Saveza samostalnog sindikata BiH, na čelu sa predsjednikom Selvedinom Šatorovićem.

- Na ovaj korak odlučili smo se zbog izostanka adekvatne reakcije naše uprave koju praktično i nemamo jer u upravi trenutno sjede neke ovlaštene osobe čija ovlaštenja ističu, jednima za sedam, a drugima za 10 dana. Ovo je čisto pranje ruku od Doma zdravlja Konjic - kaže Kerić.

 

Zbog, kako kaže, nebuloznih odluka Upravnog odbora zdravstvene ustanove oko penzionisanja radnika, Sindikat će ići prema osnivaču Doma zdravlja, a to je Grad Konjic.

VEZANI TEKST - Uposleni Doma zdravlja Konjic 5. decembra izlaze na proteste, pridružit će im se kolege iz Sarajeva i Mostara

- Upravni odbor donio je nečuvenu odluku da penzioniše šest ili sedam naših kolega kojima 14 godina nisu uplaćivani doprinosi kao i svima nama - ističe Kerić.

Dodaje kako ne očekuje da im se bilo ko obrati u protestnoj šetnji.

- Dom zdravlja Konjic je brod bez kormilara i mi više sa ovakvom upravom nemamo šta razgovarati - naglasio je Kerić.

Uposleni u Domu zdravlja Konjic u generalnom su štrajku od 14. novembra, a razlog su neisplaćene bruto plaće za dva prethodna mjeseca i naknada za august i septembar.

Agonija u vezi s nedostatkom novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila dr. Jasmina Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine.

Kao razlog nedostatka novca direktorica, koja je na bolovanju, a sa kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je "stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK)".

Međutim, za stanje u kojem su se našli uposleni Doma zdravlja Konjic, Kerić smatra odgovornim menadžment, na čelu sa direktoricom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.