open-navfaktor-logo
search
Radnički neposluh
Protestna vožnja radnika ALBA-e u Zenici, najavljena obustava odvoza smeća
AUTOR: Zenicablog/Faktor
24.04.2024. u 09:51
get url
text
Deseci vozila i radnika komunalnog preduzeća ALBA Zenica jutros je izašlo na zeničke ulice u protestnu vožnju kojom žele ukazati na nezavidan položaj u kojem se nalaze više godina.
Naime, Gradsko vijeće Zenice je ponovno prolongiralo usvajanje informaciju o realizaciji ugovora o komunalnoj djelatnosti u Zenici, kojom se definiše šta je do sada urađeno i kako posluje ovo preduzeće koje je u 3/4 vlasništvu njemačke ALBA-e a 1/4 u vlasništvu Grada Zenica.
Jedna od stavki Informacije podrazumijeva usaglašenu korekciju i povećanje određenih stavki u angažmanu ALBA-e, koje nisu mijenjane od 2008.
Kako ističu predstavnici radnika, preduzeće je dovedeno pred kolaps nemarom gradskih struktura koje nekoliko godina odbijaju raspravljati o realnim cijenama angažmana.
Portal Zenicablog ranije je najavio da će ove sedmice biti organizovan radnički neposluh ovog preduzeća čiji rezultat će biti obustava odvoza smeća, te drugih aktivnosti, a kao rezultat Zeničani će ponovno dobiti izrazito zapušten i smećem prenatrpan grad i gradske ulice.
Odgovor je to na odluku koja je donesena prekjučer na sjednici Gradskog vijeća kojom je još jednom prolongirana odluka o usvajanju Informacije o realizaciji Ugovora o obavljanju komunalne djelatnosti koji je zaključen 2019. godine.
U toj Informaciji potanko je objašnjeno šta je urađeno proteklih godina, dokle se došlo s kojim segmentom, ali je i zajedničko tijelo koje čine predstavnici Grada i ALBA-e, dakle oba suvlasnika kompanije, utvrdilo sve potrebne detalje.
Između ostalog, utvrđeni su realni troškovi, usglašeni svi detalji po svakoj od mjesnih jaednica i troškovi ukupnog održavanja komunalnog reda.
FOTO: Zenicablog
Ono što je Zeničanima poznato jeste da je ALBA jedina već 16 godina zadržala cijene usluga.  U međuvremenu, skuplje su sve ostale usluge, grijanja, vode, struje….
- U međuvremenu, cijena goriva kao jednog od osnovnih energenata za rad porasla je za 80 posto. Prosječne plaće radnika u ALBI ali i radnika uopće u Zenici veće su od onih iz 2008. za 60 posto. Sa takvim ulaznim podacima rad je jednostavno nemoguć, jer se proizvodi značajni gubitak. ALBA ima puno pravo tužiti Grad za finansijsku štetu u milionskom iznosu, kazao je za Zenicablog sagovornik iz Gradske uprave, koji naglašava da je "neznanje i neinformisanost, ali i nerad vijećnika, koji se za neko pitanje zainteresuju populistički tek u direktnom prijenosu pred TV kamerama, dovelo do bezizlazne situacije".
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.