open-navfaktor-logo
search
Iskazali nezadovoljstvo
Protestni skup Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020 Mostar: "Nismo ovo zaslužili"
Nismo dobili nikakvu novčanu pomoć i mislim da to nismo zaslužili,  kazala je u četvrtak Marija Šanje, predsjednica Sindikata uposlenika Doma zdravlja 2020 Mostar koji je organizirao protestni skup u krugu DZ-a zbog neisplaćene novčane pomoći radnicima.
12.01.2023. u 11:12
get url
text

Dodala je kako bi 1080 maraka pomoći mnogo značilo uposlenicima zbog visoke inflacije i pada životnog standarda te sve lošijeg materijalnog položaja članova ovog sindikata.

- Mi smo za vrijeme korone radili, imali smo dežure, a nikada nismo dobili ništa osim plaće. Smatram da smo zaslužili dobiti novčanu pomoć – naglasila je Šanje.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković podvukao je kako je ovo sumorna i prava slika zdravstvenog sistema u Federaciji BiH.

- Radnici su izašli ovdje da upozore da niko od direktora, upravnih vijeća, ministara u Vladi niti premijera nije došao da ih podrži i nitko se nije oglasio u povodu naših zahtjeva. Rekli su da nismo bili na pravoj adresi. Evo, ovo je prava adresa na kojoj se treba isplatiti pomoć zdravstvenim radnicima kako bismo ublažili efekte inflacije, pada životnog standarda i pomogli našim obiteljima da prežive – ustvrdio je Vuković.

Napominje kako su uvijek prvi na linijama odbrane kada su sve nedaće našeg društva prisutne, posebno pandemijske.

- Naše živote smo izlagali rizicima. Nezadovoljni radnici znače propast ovoga sistema i društva. Pozivamo poslodavce i direktore da odmah reagiraju, da iz sredstava koje imaju radnicima isplate pomoć kako bi svoje dužnosti obavljali zadovoljni po pravilima struke i nauke – rekao je on.

Kolege je podržao i Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar čiji se predsjednik Ivica Anić osvrnuo na Vladu HNK podsjetivši kako su novac dali zdravstvenim ustanovama, a ne zdravstvenim radnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.