open-navfaktor-logo
search
Nekadašnji gigant
Protestovali radnici Vitezita u stečaju
Radnici tvornice oružja, Poslovnog sistema Vitezit u stečaju, okupili su se u ponedjeljak ispred kapije firme kako bi zatražili informaciju o toku stečajnog postupka ovog nekadašnjeg giganta namjenske industrije.
21.02.2022. u 15:23
get url
text

Radnici kažu kako ne znaju u kojoj je fazi postupak stečaja.

- Mi tražimo da se Skupština Društva očituje, da kaže ljudima da neće biti naplate, proizvodnje ili nešto drugo, a najvjerovatnije je da je nešto drugo u pitanju. Oko 570 radnika čeka da naplati dugove. Ima tu presuda na potraživanja i starija od 20 godina - rekao je radnik Frano Lekić.

Proizvodnje nema, kažu, od septembra prošle godine, a radnici su ostavljeni s dugovima za plaće i doprinose.

- Pod stečajem je otpušteno 230 radnika, s tim da se 65 njih prošle godine vratilo na posao i radili su do septembra. Sad ne radi niko osim radnika osiguranja i par ljudi na održavanju. Firma radnicima prosječno duguje 40-ak hiljada maraka, barem kad su u pitanju stariji radnici, dok je to mlađima nešto manje - kazao je radnik Anto Rajić Mišković.

Nakon toliko godina, kažu radnici, izgubili su nadu da će ikad naplatiti svoje dugove.

- Da sam ja državi dužna jednu marku znam šta bi bilo, ali pošto je država dužna meni, ne znam šta će biti. Da mi je dobiti desetinu duga, bila bih sretna - rekla je radnica Slavica Čičković.

U nekoliko pokušaja privatizacija poduzeća nije uspjela, a zadnja ponuda, ona Winsley defence grupe u vlasništvu hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, oglašena je neuspjelom jer Zubak nije u potpunosti uplatio kupoprodajnu cijenu od 10,5 miliona maraka.

Adil Lozo, predsjednik Odbora povjeritelja "Vitezita", u telefonskom razgovoru nam je kazao kako se u daljnjem toku stečajnog postupka traži novi kupac.

- Zubak se prijavio na dva javna poziva, uplatio novčani depozit, ali u roku koji mu je odredio sud nije uplatio kupoprodajnu cijenu u cijelosti i te prodaje su oglašene neuspjelim. On nije kupac imovine u ovom stečajnom postupku. Potraživanja radnika idu u viši isplatni red, s doprinosima i plaćama, čini mi se da ona iznose negdje oko 22 miliona maraka, a imovina firme je procijenjena na 33 miliona, s tim da se ne može prodati ispod iznosa od jedne trećine procijenjene vrijednosti. Trenutno čekamo da pronađemo kupca, vode se pregovori s nekoliko potencijalnih kupaca i postoji mogućnost da se u kratkom vremenskom roku on i pronađe - rekao je Lozo te dodao da ovakva okupljanja radnika u ovom trenutku nemaju smisla.

- Svako okupljanje i demonstriranje nema nikakvog smisla osim što može doprinijeti ometanju stečajnog postupka koji ima svoje principe utvrđene zakonom i ne može se odvijati pod nečijim pritiskom, nagovorom ili pak pritiskom putem medija. Sve je spremno da se izvrši dosuda imovine ukoliko neko isplati kupoprodajnu cijenu - ustvrdio je Lozo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.