open-navfaktor-logo
search
Saopćili organizatori
Protivljenje zakonu o "stranim agentima": Banjalučka policija zabranila za sutra planiranu protestnu šetnju
Policijska uprava Banja Luka nije dala dozvolu da se sutra održi protestna šetnja u centru ovog grada, a u znak protivljenja Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. 
23.10.2023. u 15:18
get url
text

- Policija je zabranila protestnu šetnju koja je trebala biti 24. oktobra u Banjoj Luci povodom javne rasprave o Nacrtu zakona - saopćili su danas organizatori.

Protiv usvajanja ovog Nacrta zakona je više organizacija civilnog društva i traže njegovo potpuno povlačenje iz zakonske procedure. Smatraju da je restriktivan, nedemokratski, da guši pravo na aktivizam, slobodu govora i djelovanja, te slobodu udruživanja. Javna rasprava povodom ovog zakona zakazana je za sutra u prostorijama Narodne skupštine RS-a.

- Ograničavanjem slobode udruživanja i djelovanja ograničavaju nam da utječemo na politike koje nas se tiču, iskazujemo slaganje ili neslaganje, kritiku ili pohvalu, kao i da mijenjamo i unapređujemo društvo i sistem u kojem živimo - ocijenili su predstavnici nevladinih organizacija. 

Narodna skupština RS-a usvojila je sporni nacrt zakona kojim se zabranjuje političko djelovanje i bilo kakve političke akitivnosti ovih organizacija, propisuje da svi njihovi promotivni materijali moraju imati oznaku, a određene su i kazne do 5.000 KM za propuste, kao i zabrana djelovanja ukoliko djeluju suprotno odredbama ovog zakona.

- Ovim zakonom osniva se poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja, uređuju uvjeti i način osiguranja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija - navodi se u tekstu nacrtu zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.