open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Proveo više od decenije na stranim ratištima: Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog pridruživanja ISIL-u
Tužilac Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Vildana Ključe (1986) iz Mostara, državljanina BiH, zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupa, u vezi sa krivičnim djelom terorizam, saopćeno je iz Tužilaštva.
05.01.2024. u 10:16
get url
text

- Optuženi se tereti da je dana 28.08.2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo- Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području. Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici "Ahmed Asafa" koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ISIL na području Sirije i Iraka, a koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkim organizacijom, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području - navodi se u saopćenju.

U optužnici se  navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama učestvovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, sa najdužim boravkom na tom području.

- Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - navode iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH navode optužnice namjerava dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.