open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Provjeravaju li inspekcije poslodavce koji neprestano na portalima za zapošljavanje traže radnike
Na pojedinim portalima za traženje posla može se vidjeti kako jedni te isti poslodavci mjesecima, godinama traže radnike. Riječ je o picerijama, trgovinama, restoranima...
17.01.2023. u 07:45
get url
text

"Znam piceriju koja kako se otvorila traži radnike"

- Nemoguće je da neko godinama traži radnike. Znam jednu piceriju koja otkako se otvorila traži radnike. Kako je to moguće? Jednom sam otišla na razgovor sa vlasnikom te picerije i kada sam pitala hoće li mi ići radni staž, koliko plaća topli obrok, hoće li platiti prijevoz, samo je rekao da će mi javiti jesam li dobila posao.

Naravno da nikada nije nazvao. I taj isti vlasnik svaki mjesec traži radnike. Isto je i sa pojedinim domaćim lancima trgovine. Neprestano traže prodavače, mesare... - priča nam Sarajka Samira K.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su nam kazali kako su inspekcijski nadzori za oblast radnih odnosa kontinuirani u svim oblastima rada subjekata, pri čemu je prioritet posvećen kontroli rada nacrno.

- Nesporno je da su među kontrolisanim subjektima i pizzerije, restorani, prodavnice hrane. Prioritet u postupanju dat je prijavama koja je ova inspekcija u 2022. godini zaprimila ukupno 1.694, s tim da je najveći broj prijava bio zbog angažovanja radnika nacrno, te je u prošloj godini od inspektora rada zatečeno ukupno 106 osoba bez zaključenog ugovora o radu i prijave na osiguranje, za šta su preduzete mjere u skladu sa Zakonom o radu - navode. 

Kazne od 100 KM do 10 hiljada KM 

Ističu da sve osobe koja rade za poslodavca bez zaključenog ugovora o radu imaju mogućnost podnošenja prijava nadležnom inspektoratu, na jedan od načina sa kojima se mogu upoznati na web stranici Uprave.

- Nadalje, Zakon o radu propisuje i kaznu za osobe zatečene na radu bez zaključenog ugovora o radu, te to može biti jedan od razloga zbog kojeg se osobe koje rade nacrno ne odlučuju podnijeti prijave po tom osnovu - kažu. 

Navode kako inspektori mogu djelovati izdavanjem upravnih ili prekršajnih mjera, odnosno novčanih sankcija koje minimalno iznose 100 KM (za radnike koji rade bez zaključenog ugovora o radu), a maksimalno 10.000 KM (za poslodavce koji nisu isplatili plaću u zakonskom roku).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.